Strategi Pelaburan Emas 2015

Cabaran utama pelaburan emas pada tahun 2015 ialah perlaksanaan GST (Good & Services Tax) yang akan bermula pada 1 April 2015. Mana-mana negara, bila cukai GST dikenakan, pasaran emas akan terjejas teruk samada barang kemas atau emas pelaburan. Emas tak lagi menarik untuk dijadikan salah satu bentuk simpanan sebab kosnya dah meningkat. Cuba bayangkan, kita terpaksa bayar lagi kos tambahan 6% daripada harga emas yang kita beli, sedangkan komisyen dealer emas Public Gold seperti saya pun cuma 1% – 2% sahaja! Maksudnya, kos tambahan 6% bagi emas tu sangatlah besar.

Selain susut nilai emas, kos simpanan emas, dan kos logistik untuk hantar atau ambil emas yang saya anggarkan sekitar 8% – 15%, kita terpaksa bayar lagi 6% dan menjadikan kos pemilikan emas sebenar boleh mencecah 20% daripada nilai emas tu sendiri! Bila kos sudah 20%, kalau harga emas naik 20% setahun (tapi jarang-jarang berlaku), maksudnya kita baru balik modal! Belum lagi untung. Jadi inilah cabaran penyimpan atau pelabur emas fizikal di Malaysia tahun 2015 yang ramai orang di luar sana tak tahu.

Salah Faham Pengecualian GST

Pada 13 Oktober 2014, secara rasminya kerajaan keluarkan senarai barangan yang dikecualikan GST, ia termasuk emas pelaburan. Jadi ramai pengeluar emas salah faham tentang senarai itu. Mereka fikir semua emas ketulenan 99.5% dan ke atas akan dikecualikan GST! Sedangkan, hanya emas 99.5% yang mempunyai standard antarabangsa (seperti LBMA) sahaja dikecualikan GST. Emas yang lain, masih dikenakan GST walaupun emas berketulenan 99.99%! Fakta ini memang telahpun disahkan oleh Public Gold sendiri dengan Jabatan Kastam.

Jadi sekarang ni, hampir kesemua gold bar dan dinar Public Gold ditukar kepada emas yang diiktiraf oleh LBMA (London Bullion Market Association), kecuali Bungamas dan Taifok. Dan Public Gold satu-satunya syarikat tempatan yang mempunyai emas LBMA-nya tersendiri buat masa ini.

publi gold bar LBMABentuk gold bar dengan pengiktirafan LBMA

public gold dinar 999 lbmaDinar 999.9 dengan pengiktirafan LBMA

Kelebihan Dan Kekurangan Emas LBMA

Secara ringkasnya, ini saya senaraikan kelebihan dan kekurangan emas LBMA untuk makluman sahabat pembaca:

Kelebihan emas LMBA Public Gold

 1. Pembeli jimat dari membayar cukai GST sebanyak 6%
 2. Emas ini diiktiraf peringkat antarabangsa. Maksudnya kalau nak jual di luar negara, ia diterima dengan harga yang lebih tinggi.
 3. Ianya sangat cantik, nampak high-class, dan saya yakin kita bangga memiliknya. Emas LBMA ni menyelesaikan rungutan pembeli emas Public Gold sebelum ni tentang packaging yang rendah standard.

Kekurangan emas LBMA Public Gold

 1. Emas ini berseal kekal. Kalau buka plastik seal tu, Public Gold hanya akan beli balik sebagai “used gold” dengan spread sekitar 10% (kalau tak buka seal, spread cuma setinggi 8% sahaja).
 2. Emas ini diterima oleh banyak ar-rahnu, tapi kebanyakkan ar-rahnu mensyaratkan seal tu mesti dibuka untuk ujian ketulenan. Kalau buka, maksudnya kita rugi susut nilai 10%. Buat masa ni, cuma Ar-Rahnu Pos Malaysia sahaja yang terima emas Public Gold tanpa perlu buka seal.
 3. Susut nilai lebih tinggi sedikit.
 4. Gold premium lebih tinggi sedikit.

Strategi Pelaburan Emas 2015

Jadi dengan perkembangan terbaru ni, apa yang pembeli emas Public Gold perlu tahu dan pertimbangkan beberapa strategi penting, antaranya;

#1 – Gold Bar dan Dinar Sama Sahaja

Tak ada beza dari sudut (1) ketulenan, (2) harga per gram, dan (3) spread / susut nilai. Jadi kalau orang tanya saya mana yang lebih baik untuk pelaburan, gold bar atau dinar? Jawapan saya sama sahaja.

gold bar dinar lmba 2015

#2 – Gold Premium Dikenakan Di Penang

Kalau dulu, semua item pembelian Public Gold di Penang akan dikecualikan caj “gold premium”, tapi sekarang, pembelian di Penang juga dikenakan caj “gold premium”. Ini disebabkan Public Gold menanggung kos yang lebih besar untuk tempah emas tersebut dari kilang yang diiktiraf LBMA iaitu Nadir Metal Rafineri (Turkey), dan dibawa masuk ke Malaysia.

Jadi kalau sahabat pembaca beli emas untuk dijual dengan harga yang lebih tinggi, pertimbangkan item yang gold premiumnya lebih rendah. Contohnya, gold bar 1 gram RM5 sekeping. Kalau 10 keping, kita kena bayar RM50, tapi kalau gold bar 10 gram x 1 keping, gold premium cuma RM10 sahaja. Jimat RM40! Tapi kalau nak mudah jual sikit-sikit nanti, emas yang item lebih kecil lebih baik walauupun gold premiumnya lebih tinggi.

public gold gold premium

#3 – Kaedah GAP Mungkin Terbaik

Kaedah pembelian GAP (Gold Accumulation Program) bagi saya sangat bagus sebab kita boleh simpan percuma dengan Public Gold, atau boleh keluarkan emas tu bila-bila emas. Bagi pembeli emas secara kecil-kecilan, mungkin harga per gram lebih murah berbanding membeli dengan kaedah biasa i.e. lock harga -> bayar -> collect item.

Contohnya, kalau beli gold bar 1 gram dengan kaedah biasa (lock harga atau cash & carry), harga hari ni kita perlu bayar RM165. Tapi kalau beli menggunakan kaedah GAP, kita hanya perlu membayar RM141 + RM5 gold premium. RM5 tu kita cuma bayar masa nak ambil emas tu nanti di office Public Gold.

harga emas public gold 2015-01-02 at 5.01.29 AM

Jadi kalau nak beli emas, cuba bandingkan dulu harga GAP dengan harga emas per item yang dipaparkan di website Public Gold. Kalau harga GAP lebih rendah, lebih baik beli cara GAP. Harga GAP disemak mengikut harga jam 12.00 malam setiap hari, sedangkan harga per item disemak setiap 20 minit mengikut harga emas dunia.

#4 – Bungamas dan Tai Fook Mudah Untuk Pajakan

Bagi yang masih nak beli emas Public Gold yang tak berseal untuk memudahkan pajakan, kita masih boleh beli gold bar Bungamas dan Tai Fook. Ia masih bebas dari GST kalau beli sebelum 1 April 2015.

bungamas tai fook public goldGold bar Bungamas dan Tai Fook Series keluaran Public Gold

Saya dapat tahu, Public Gold akan terus jual dua produk tak berseal ini walaupun dikenakan GST nanti. Harga, susut nilai, dan ketulenan gold bar Bungamas dan Tai Fook sama sahaja berbanding emas LBMA. Bezanya cuma ia tak berseal dan bakal dikenakan GST. Jadi kalau nak jimat, borong banyak-banyak dari sekarang! (“,)

#5 – Tukar Dinar 916 kepada Dinar 999.9

Sekarang, Public Gold dah tak jual dinar berketulenan 91.6%. Ia digantikan dengan Dinar LBMA yang berketulenan 99.99%. Ia lebih cantik, lebih mahal sebab ketulenannya lebih tinggi, dan paling penting, ia dikecualikan GST.

Bagi pemilik dinar 916, Public Gold jamin beli balik emas tu, jangan risau. Public Gold masih paparkan harga di website. Sila rujuk harga “PG Buy” 1 Dinar 916 di website. Harga “PG Sell” tu dah tak relevan sebab emas tu dah tak dijual lagi. Bila “PG Sell” dah tak relevan, spread / susut nilai pun dah tak relevan. Jadi kalau nak jual coin 5 dinar x 1 keping, rujuk harga “PG Buy” darab dengan 5 sahaja.

harga emas public gold 2015-01-02 at 5.01.29 AM

Bagi yang nak tukar Dinar 916 kepada Dinar 999.9, Public Gold sekarang buat promosi. Kita cuma perlu tambah RM60 untuk setiap 1 dinar. Saya buat anggaran kos, perbezaan sebenar harga 916 dan 999.9 untuk berat 4.25 gram ialah sekitar RM45. Bila ditambah dengan gold premium RM5 untuk 1 dinar, kos sebenar sekitar RM50. Jadi kalau Public Gold caj RM60, bagi saya KOS TAMBAHAN yang kita perlu tanggung sebenarnya sekitar RM10 sahaja. Ia sangat murah.

trade in dinar 916 dinar 999 lmbaPromosi tukar dinar 916 kepada dinar 999.9

Cuma saya tak pasti kaedah ini patuh syariah atau tak sebab ia seolah-olah trade-in emas yang sama beratnya. Jadi buat masa ni, saya masih simpan syiling-syiling dinar 916 saya. Rasa sayang nak jual atau trade-in sebab ia senang untuk pajakan ar-rahnu dan mungkin boleh dijual sebagai “rare item” tak lama lagi.

#6 – Beralih Kepada Syarikat Emas LBMA

Nasihat terakhir saya ni mungkin agak keterlaluan. Tapi secara jujurnya, saya syorkan semua pembeli emas pelaburan jenama yang bukan LBMA, sila tukar kepada syarikat emas yang ada produk LBMA sendiri mulai sekarang!

Syarikat yang jual emas bukan LBMA akan bermasalah. Jualan mereka akan jatuh mendadak! Dan tentunya pembeli emas akan terkena tempias ‘kerugian’ tersebut. Buat masa ini, pilihan yang ada cuma emas Public Gold, atau emas jenama antarabangsa yang lain seperti Pamp Suisse, Canadian Maple Leaf, dan lain-lain jenama antarabangsa yang dijual oleh UOB Bank.

Bagi saya, pilihan yang paling baik untuk tahun 2015 ini bagi pembeli emas pelaburan di Malaysia hanyalah Public Gold. Ia senang dibeli, senang dijual, dan untungnya maksimum, insyaAllah.

Jadi itulah strategi-strategi penting yang pelabur emas di Malaysia (terutamanya pembeli emas Public Gold) perlu pertimbangkan untuk tahun 2015 ini. Mudah-mudahan artikel ini dapat beri pencerahan tentang prospek pelaburan emas di Malaysia diambang pelaksanaan GST, insyaAllah.
Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
2 Januari 2015
11 Rabiul Awwal 1436

[Artikel ini dikemaskini pada 2 Jun 2015. Sebahagian “comments” dalam blog ini mungkin tidak lagi relevan selepas tarikh ia dikemaskini]

170 Comments

 1. Assalammualaikum En. Zul, pertama sekali saya ingin ucapkan selamat tahun Baharu 2015, semoga kita akan sentiasa dirahmati, dilindungi, diberikan rezeki yang murah dan sentiasa bersyukur di atas apa sahaja nikmat dari Allah untuk kita di masa-masa yang mendatang. Saya ingin bertanya kalau kita masih menyimpan Dinar 916 selepas GST adakah kita akan dikenakan cukai 6% apabila kita menjual Dinar 916 tersebut kepada Public Gold? mohon pencerahan..

     1. Salam en zul..

      maksudnya…

      kalau saya ade 5 dinar 22k ke 24k nak tukar terus. Jadi kos tambahan adalah

      RM60x5 + RM5x5 = rm325 … betul ke mcm nie ?

 2. Artikel yang sangat berguna kepada rakan-rakan. Satu lagi sumbangan Mohd Zulkifli yang sangat jujur dan saya amat mengkagumi cara pendekatan Tuan yang bagi saya sangat-sangat berbeza daripada yang lain. You have the X factor tuan

 3. As salam…
  Apa beza goldbar dengan LBMA?adakah goldbar akn dikenakan GST?adakah goldbar bawah GAP sudah diiktiraf LBMA…maaf tuan,kalau silap tolong betulkan…syukran

  1. Wslm En Syafiq,

   1. LBMA tu pengiktirafan standart untuk gold. Macam pengesahan SIRIM. Maksudnya, ia lebih berkerdibiliti.

   2. Gold bar tu bentuk emas kepingan segi emas.

   3. GAP tu kaedah belian macam akaun emas. Tapi kita boleh keluarkan gold bar yang disahkan LBMA.

 4. salam en zul

  pada pendapat en zul, perlu ke kita tukar dinar 22k ke 24k? kalau tak silap kos tukar pun dah boleh beli dinar 24k. kalau tak tukar tiada masalah kan?

 5. Alhamdulillah , banyak maklumat tentang strategi dan teknik pelaburan terkini bg tahun 2015 tuan Zul simpulkan dalam artikel ni.. Sangat2 membantu .. Moga Allah merahmati tuan sekeluarga.. Baarakallahu Fik … Jazakallahu khairan kasira..

 6. Baru menceburi pelaburan emas untuk masa depan anak2 dan keluarga..saya hanya bagi tumpuan pada 3 item LBMA je iaitu GAP,1/2 dinar dan 1 dinar sebab tidak melibatkan kos yang terlalu tinggi untuk memiliki produk emas tetapi ianya sudah pasti membawa keuntungan untuk jangka masa panjang.apa pendapat tuan zulkifli sebagai orang lama.terima kasih.

 7. Assalam en.zul,
  Berapa susut nilai untuk emas LBMA? Masih sama dengan emas dinar 24k. Maaf kurang faham. Adakah selepas ini hanya emas lbma dikekalkan atau masih ada emas 24k selain tai fook?

  1. Wslm Puan,

   Susut nilai emas LBMA, gold bar;

   100 gram – 6%
   50 gram – 6.5%
   20 gram – 7%
   10, 5 dan 1 gram – 8%

   10 dinar – 6.5%
   5 dinar – 7%
   1 dan 1/2 dinar – 8%

   Buat masa ni saya difahamkan cuma emas LBMA, Tai Fook, Bungamas dan Flexibar yang akan dikekalkan.

 8. Assalam tuan…
  sy.bminat utk mulakan pelaburan dgn kos rm5k..jd apa kaedah y terbaik utk.sy…GAP atau pembelian biasa…sy sebenarnya lbh suka jika emas dsinpan olh PG sndr

 9. Assalamualaikum wbkth Tn Zul..

  1) Bagaimana nasib emas perhiasan dan dirham selepas GST?

  2) Saya mempunyai beberapa keping Dinar, adakah menjadi masalah sekiranya saya xmenukar kpd LMBA?

  3) Dengan adanya GST, adakah kos upah simpan Rahnu jg akan meningkat?

  1. Wslm Pn. Ummi,

   1. Emas perhiasan akan kena GST 6%.

   2. Dinar 916 Public Gold mungkin susut nilainya akan naik lepas 1 April disebabkan pasaran emas 916 masih belum menentu selepas GST.

   3. Itu saya tak pasti. Saya rasa akan kena caj GST juga.

 10. Assalam, En. Zul. Sy baru terbaca blog En. Zul, sungguh informatif pasal gold investment. Sy nk tahu lebih lanjut pasal public gold (newbie & tak tau apa2). Mcmana nak register jadi ahli?, Mcmana nak beli gold bar?, etc.

  Thank you very much, in advance

 11. Assalam en zul…sye ingin bertanya…apakah beza powergold dan public gold…mane yg lebih berkelebihan??

 12. Salam Tn Zul,

  Saya mohon bertanya. Jika saya mempunyai modal sekitar RM3k sekarang, apa recommendation Tn jika saya nak mulakan pelaburan ? Dan jika saya tambah belian dari masa ke semasa, hingga RM20k, adakah saya akan automatically menjadi dealer ?

  Terima kasih Tn & salam hormat.

  1. Wslm En. Hisyam,

   Belian RM30k dalam satu belian automatik jadi dealer. Kalau belian terkumpul, cukum RM50k dalam tempoh 12 bulan baru layak jadi dealer. Dengan bajet RM3k, En. Hisyam boleh dapat gold bar dalam 20 gram.

 13. Assalamualaikum,
  Adakah bar 250g Public Gold juga dikenakan GST kerana bukan LBMA item.
  Atau PG akan tukarkan kepada LBMA item juga, tentunya spread akan lebih besar dari 4.5?
  Minta penjelasan dan pandangan tuan tentang simpanan saya dengan item 250g ini perlu diteruskan atau sebaliknya.

  1. Wslm En. Khairul,

   Setakat apa yang saya tahu, Public Gold belum ada rancangan untuk jadikan gold bar 250 gram sebagai LBMA sebab permintaanya kurang. GST dikenakan semasa membeli. Kalau En. Khairul beli sebelum 1 April, selamat dari GST. Masa jual nanti tak kena GST.

 14. Salam..sy nak tanya adakah maksudnya lebih untung kalau kita beli banyak skarang sbab lepas gst nanti harganya akan naik?.maksudnya skarang kan blom kena gst jd harganya lbih murah nanti dah kena gst harga mahal kita jual..tertakluk dgn harga emas semasa tp dh cnfrm naik 6% dr harga skarang..mcm tu ke tn.
  mohon pencerahan.tq

 15. Assalamualaikum Tuan,

  1) kalau saya beli dengan kaedah GAP, 1 gram setiap bulan tanpa saya collect di PG, katakan saya dah kumpul hingga 5 gram. Kalau saya nak collect harga premium akan jadi (1 gramx5)x5 = RM25? atau (5 gram x 10)=RM10?

  2) Dengan kaedah GAP, boleh ke saya beli terus 5gram/10 gram? (sebab nak elak kos premium dan beli harga rendah)

  3) Adakah pembelian dengan kaedah GAP, saya masih akan miliki gold bar LBMA?

  4) Apa yang menyebabkan emas jadi use gold setelah seal dibuka? Bukankah emas tetap emas? (maaf confuse sikit)

  5) Bagaimana mahu jadi ejen PG? dan adakah PG juga MLM?

  Terima kasih..

  1. Wslm Pn. Sha,

   1. Kalau keluarkan gold bar 1 gram x 5 keping, gold premium RM5 x 5 keping = RM25. Kalau keluarkan gold bar 5 gram x 1 keping, gold premium cuma RM5 jer. Senarai gold premium boleh cek di http://www.bit.ly/pggoldstorage.

   2. Gold premium tu cuma bayar masa nak keluarkan emas tu. Gold premium tu bergantung jenis item yang nak dikeluarkan. Selagi tak keluarkan emas tu, selagi tu tak perlu bayar gold premium.

   3. Betul, emas LBMA.

   4. Betul. Emas tetap emas, tapi bila dah buka seal, syarikat tak dapat jual semula emas tu. Mereka terpaksa hantar semula ke kilang untuk proses semula. Bila kos syarikat lebih besar, susut nilai akan lebih tinggi.

   5. Untuk jadi ejen Public Gold, kena beli RM30k dalam satu belian. Public Gold bukan MLM.

   Wassalam.

 16. Assalamualaikum En Zul. Saya terima wasap dari seorang rakan mengajak melabur membeli emas dengan harga serendah RM110/1g melalui satu skim. Saya merasa ragu-ragu kerana tidak tahu latar belakang mereka yang mengendalikan pelaburan tersebut, tambahan pula saya tiada ilmu atau pengalaman dalam bidang ini. Saya search latar belakang syarikat yang dimiliki oleh pengendali tersebut di internet, ia cuma sebuah perniagaan menjual spare parts kereta berjenama. Bayaran akan ditransfer ke syarikat spare parts tersebut.

  Mohon pandangan dan nasihat en zul.

  Berikut antara isi kandungan wasap yang saya terima.

  “Jika anda beli 1g dengan harga RM110 hari ini dan barang akan landed pada 30 hari bekerja yang berikutnya.
  Cukup 30 hari bekerja, barang landed, harga pasaran ketika itu RM135 anda menjual dengan dengan harga RM135, disitu anda mendapat keuntungan RM25, itulah margin atau keuntungan.
  jika dikumpul keuntungan itu 4 bulan atau 4 kali beli /landing ETA dan jual semula , jumlah keuntungan itu hampir-hampir 1g ETA, bulan ke-5 anda bole menambah 1g ETA dengan mengunakan keuntungan terkumpul 4 bulan terdahulu disitu dan anda telah gandakan 1g anda kepada 2g.
  proses ini adalah berulang, beli dan jual lagi selama 4 bulan, anda telah gandakan lagi 2g kepada 4g.
  proses berterusan lagi sehingga dalam tempoh 40 bulan ETA anda telah menjadi 1kg .

  kiraan mudah:
  4 bulan 1g ~ 2g
  8 bulan 2g ~ 4g
  12 bulan 4g ~ 8g
  16 bulan 8g ~ 16g
  20 bulan 16g ~ 32g
  24 bulan 32g ~ 64g
  28 bulan 64g ~ 128g
  32 bulan 128g ~ 256g
  36 bulan 256g ~ 512g
  40 bulan 512g ~ 1024 g bersamaan 1.024kg

  setiap gandaan memerlukan masa 4 bulan atau 4 kali beli dan jual.

  setiap jemaah 100g kita wujudkan satu team whassap,ada team 7 org,ada team 15org,tergantung pd berapa gram mereka beli.jika semua
  1g,maka team itu 100 org,jika semua 10g,hanya 10 org

  setiap team akan di lantik seorang ketua /admin utk memutuskan keputusan setiap perancangan team dari bulan ke bulan samaada nak buyback (jual) ataupun compounding (terus mengumpul untung dan dibawa kedepan)

  jemaah lebih baik dr solo krn anda mempunya rakan utk refer atau bertanya dan mendptkan info.

  ▶ simulation mudah
  1 kpd 2,2 kpd 4,4kpd 8,8 kpd 16,16 kpd 32,32 kpd 64,64 kpd 128,128 kpd 256,256 kpd 512 dan 512 kpd 1024 bersamaan 1.24kilogram.
  setiap kali gandaan memerlukan masa 4 bln atau 4x beli dan jual.

  PULANGAN :
  semasa 40 bulan anda akan menerima :

  1 kg pamp / 10 keping pamp dimana 1 pamp =100gm

  ATAU
  tunai

  ATAU
  membeli property seperti kereta dan lain2 di bawah kelolaan ******

  semua di atas bergantung dengan pilihan anda.”

 17. Assalamualaikum..En,Zul,saya tertarik membeli emas melalui kaedah GAP sgt menarik dan harganya pn lebih murah.
  Perkongsian ilmu tuan begitu membantu saya.Saya berniat menyimpan emas dlm bentuk GB dan Dinar.

 18. Salam..tuan mohon bg pendapat..sy ad beberapa cion 1dinar..apa pandangan tuan,elok ke sy simpan je coin ni,or kena tukar yg baru punya?niat dihati nk smpan je sbb kalau nk tukar baru ad cas kan?ekonomi sy pun kurang memberansangkan buat masa ni..mohon pencerahan..

  1. Wslm En. Muiz,

   Kalau ikut Public Gold, digalakkan tukar sebab mungkin susut nilai akan naik sebab market emas 916 tak tahu apa nasibnya lepas perlaksanaan GST nanti. Tapi saya secara peribadi, masih simpan sebahagian besar simpanan dinar 916 saya.

   1. Tuan,ade kemungkinan ke emas 916 ni xde harga langsung??sebab sy beli dulu ntok long term..mgkin lps 10-15 tahun sy jual balik,tu pun kalau perlu,or mgkin sy smpan je smpai tua nnt..pd pandangan tuan klo plan mcm sy ni,patut tukar or x?

    1. Mustahil sampai tak ada harga langsung. Emas 916 akan tetap mahal. Cuma susut nilai tinggi sikit, macam barang kemas. Kalau untuk long term saving tak ada masalah. Kalau siapa nak buat trading (jual bila harga naik), lebih untung kalau tukar kepada 999.9.

     1. Jadi,apakah tuan setuju kalau saya jz simpan emas yg ada,n beli emas 999 yg baru bila mahu tambah koleksi saya?sy berterima kasih atas semua pandangan tuan..saya mula yakin simpan emas atas semua maklumat yg tuan bagi dlm blog ni..moga tuan dirahmati Allah..

 19. Salam tuan…saya juga ada banyak keping dinar 916..rasa serba salah nak tukar atau tidak kepada yg baru..katakan modal saya beli dinar 916 dulu 20k..kalau tukar saya kena tambah dalam 2k..apa pendapat tuan..berbaloi atau tidak..
  terima kasih

 20. Slm..sy berminat nk beli emas pg dgn duit simpanan asb rm30k…tapi nampaknya harga emas mula naik..sesuaikah sy bermula sekarang atau tunggu harga emas turun semula dulu..mohon tunjuk ajar en zul

 21. Assalamualaikum En Zulkifli,

  Saya ada gold bar public gold yang sekarang…adakah saya boleh terus simpan atau jual dan beli gold bar yang LBMA ?

 22. As-Salam tuan,

  Nak bertanya..tuan berkata PG tidak akan mengeluarkan lagi jongkong yg tiada pengiktirafan LBMA…so apa yg patut sy lakukan utk Jongkong PG sedia ada yg tiada pengiktirafan LBMA..maaf..confused sikit statement tuan di atas..no #6…adakah sy boleh menjual kepada PG selepas ini..mohon tunjuk ajar tuan…tq.

 23. Assalamualaikum En Zul.
  Saya Nak Minta pendapat En Zul.dulu Sebelum baca blog En Zul saya ada beli beberapa keeping gold bar 10g.tapi Lepas Sy baca blog ni sy Dapat tahu Yg spread nya rendah Jadi Tak Berapa untung.
  Sekarang sy tgk harga PG buy gold bar 10g Dah tinggi sikit dari Harga yg sy beli Dulu.jadi Elok kah saya jual Sekarang dan beli semula 5 dinar emas apabila harga dinar rendah sikit nanti?

  1. Wslm En. Haris,

   1. Gold bar 10 gram spreadnya lebih tinggi. Ia kurang untung berbanding gold bar lebih besar yang spreadnya lebih rendah.

   2. Kalau nak pakai duit, jual jer emas tu sekarang. Tak perlu tukar kepada 5 dinar. Kalau belum nak pakai duit, simpan jer emas tu.

   1. Ya en zul betul.spread tinggi yg 10g.sy tulis salah.
    Oo tak perlu jual dan tukar dinar ye.
    Skrg x de la nk guna duit tu cuma sy terfikir nk tukar ke 5 dinar .
    Sy nak tahu,adakah harga emas akan tinggi bila USD tinggi?

 24. Assalammualaikum En. Zul

  Nak tanya, antara 50 Gold Bar dengan 10 Dinar manakah antara item ini yang lebih baik untuk pembelian untuk mendapatkan keuntungan memandangkan kedua-dua item tersebut mempunyai Sprade yang sama iaitu 6.5% dan Premium Kos pun sama iaitu rm30.00

   1. Satu lagi mohon pencerahan En Zul. Saya adalah normal Dealer PG, berdasarkan pengumuman PG mulai 1 Disember 2014 insentive yang bawah dari rm 200.00 akan dimasukan dalam akaun GAP. Saya telah membuat sedikit pembelian pada bulan Disember 2014 tapi sy check dalam akaun GAP saya tiada transaction yang dimaksudkan. Mohon pencerahan En.Zul. Terima Kasih

    1. Betul En Jamry. PG akan masukkan dalam akaun GAP. Saya dapat info, semua dealer yang dapat GAP, belum masuk lagi dalam GAP Statement. Mungkin sebab ini bulan pertama untuk polisi ni. Cuba cek akaun pada Isnin petang.

 25. Salam…
  1. Saya adalah priority dealer sejak tahun 2012. tp dah lebih setahun saya tak aktif jual beli. Bagaimana dgn status sy..
  2. Saya antara yg beli 1 dinar 916 dengan harga rm768.. Harga sekarang sgt2 rendah dan rugi sgt2 bila sy jual.. Pd pendapat tuan, adakah sy perlu tukar atau jual dinar tersebut…

  Mohon pencerahan.. terima kasih…

  1. Wslm Pn Seha,

   1. Puan boleh call office Public Gold terdekat untuk semak status puan.

   2. Apa perlu buat, itu bergantung kepada matlamat puan. Kalau beli emas untuk simpanan semata2, simpan jer emas tu selagi belum nak pakai duit tu. Kalau beli utk jual bila harga naik i.e trading, saya syorkan puan join Seminar Analisis Teknikal Harga Emas oleh En Shufaad http://www.melakfx.com. Kalau beli untuk jana pendapatan sebagai dealer, puan kena cari introducer / Master Dealer puan, dan belajar dari mereka.

   Wallahu a’lam.

   1. Sekarang public gold dah call sbb transaksi tidak mencapai 50k. So saya akan downgrade ke normal dealer.. Ape yg perlu sy buat..

    1. Kalau tak berminat jadi Priority Dealer lagi, biarkan downgrade. Kalau jadi Priority Dealer tapi tak capai target transaksi RM50,000 dalam tempoh 6 bulan, bagi saya sama sahaja statusnya dengan Normal Dealer sebab tak dapat apa-apa manfaat.

     Kalau berminat jadi Priority Dealer, pergi cari introducer yang Master Dealer. Belajar macam mana nak buat transaksi RM50,000. Transaksi RM50,000 bagi EMAS untuk tempoh 6 bulan bari Priority Dealer tu sebenarnya sangat kecil.

 26. Salam sifu sya nak minta pandangan jika bajet RM20k hingga RM30k Beli dinar emas atau gold bar drp Rahmat .terima kasih

  1. Wslm En Rahmat,

   Sekarang ni, dinar dan gold bar sama sahaja dari sudut ketulenan, harga per gram dan spread. Beza cuma pada bentuk dan berat setiap item.

   Kalau beli untuk jual bila harga naik, beli item yang besar2 macam gold bar 100 gram sebab spread lebih rendah i.e. lebih cepat untung.

   Kalau nak simpan semata2, dan nak mudah jual sikit2 nanti, beli item yang kecil2 macam 1 dinar atau gold bar 10 gram.

   Kalau beli RM30k tu automatik jadi dealer. Kalau nak jana pendapatan sebagai dealer, beli item yang kecil2 sebab permintaan lebih tinggi. Lagi cepat stok tu boleh pusing untuk jana pendapatan.

   En Rahmat boleh wassap saya 019-336 8009 kalau ada apa2 persoalan khusus.

 27. Assalamualaikum en. Zul. . Saya minat nk beli n simpan dinar PG utk future. Sy baru 21 thn dan fikir nk maintain beli 1 dinar setiap bln mmndgkn skrg xde komitmen sgt. Ape pendapat n cadangan terbaik dr encik zul ye? Sy dr kuantan. . Harap membantu

 28. Salam En Zul,

  Satu soalan utk pembelian GAP. Dalam link http://publicgold.com.my/v1/images/stories/pdf/promotions/2014-08/gap_tc%20web_full.pdf
  ade tulis “Contoh, Jual balik dilakukan pada 14/7/14, harga akan merujuk pada 14/7/14 12:00 tengah
  malam harga belian PG, bayaran akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda pada 16/7/14.”
  Yang saya faham ayat di atas maksudnya, saya xkan tahu harga sebenar yang PG beli lepas saya decide nak jual. Contohnya, saya decide nk jual hari ni based on harga pukul 12.00mlm semalam. Tp PG akan beli based on harga 12.oomlm malam nanti, which is saya belum tahu. Btul x?

 29. Salam En. Zul, saya berminat menjadi dealer.
  Adakah berbaloi sekiranya saya beli
  emas melalui kaedah GAP sebanyak 20k
  kerana terdapat promosi buat masa ni.
  Bagaimana hendak aplikasi teknik pajak dgn emas GAP?
  Adakah terdapat kursus/seminar tentang pelaburan
  emas yg En Zul organise? Maaf byk bertanya
  saya baru pertama kali hendak membeli emas pelaburan.
  Terima kasih byk2

  1. Wslm En. Shahrul,

   Kalau untuk jana pendapatan sebagai dealer, insyaAllah berbaloi.

   Teknik pajakan? Tak perlu pajak. Risiko rugi lebih besar daripada untung.

   Untuk dealer di bawah bimbingan saya, saya sediakan support group melalui facebook. Dalam group tu akan sentiasa dapat update tentang tips jana pendapatan sebagai dealer, insyaAllah.

 30. Saya difahamkan semua emas ketulenan 99.5% dan ke atas akan dikecualikan GST. Warta Kerajaan tiada menyatakan tentang standard antarabangsa (seperti LBMA) sahaja dikecualikan GST.

 31. Assalaamu’alaikum En.Zul

  Boleh tak saya tukar 10keping gb public gold 1gram kepada 1 keping gb public gold 10gram di mana-mana cawangan public gold?

 32. minta pandangan En.Zul,
  saya baru berjinak jinak dgn emas ni..
  Modal RM3000 ..sebaiknya beli emas Bar 10g 2 keping atau beli Dinar 5 keping
  Beli untuk tujuan simpan jangka masa 3 tahun ke atas..

  terima kasih

 33. TQ Encik Zul,
  Lg satu kalau saya beli Bar bunga raya Poh Kong..
  simpan utk jangka masa yg lama 4 -5 tahun ada kah bersesuaian
  kerna spreadnya yg cecah belasan persen …mngkin ia tak sesuai utk jangka masa singkat ..adakah tepat teori saya

 34. Asslm encik Zul..Sy berminat tentang bisnes emas ni..tapi sy xde basic..kosong. Harap encik Zul sudi membantu saya.

 35. Assalamualaikum tuan, saya nak tanya, sykt sy mengambil upah utk simpan emas dan cuci emas, kos perkhidmatan tu dikenakan gst atau tidak ye?mengikut pandangan sy mcm kena…susah nak contact custom skrg dan kdg2 jawapan mereka berbeza2 🙂 mohon pencerahan
  terima kasih

 36. Saya membeli emas di Public Gold dgn ber INTERDUCE kan public gold ampang….Bolehkan saya tukar interducer kepada seseorang ?

 37. Assalammualikum sdr Zul.

  Saya mula timbul minat untuk melabur dalam pasaran emas dan baru nak menimba maklumat berkenaan pelaburan emas fizikal ini. Saya ada juga buat perbandingan dengan produk-produk emas dari syarikat yang lain. Saya belum yakin dengan maklumat2 yang ada sebab ada yang belum terjawab persoalan dalam minda saya. Keraguan saya adalah kepada perkara2 berikut:
  1. Ketulinan emas – Saya maklum yang ketulinan emas ini disahkan oleh pihak ketiga yang bertauliah. Pada certificate belakang produk ada distampkan dengan organisasi2 seperti Nadir Metal Rafineri, LBMA, DMCC dan BORSA Istanbul. Apa kaitan agensi-agensi ini dengan PublicGold? Adakah PublicGold menjadi ahli kepada LBMA? Saya tidak jelas bagaimana agensi-agensi ini berhubung kait dengan PublicGold. (Persoalan ini bagi mengesahkan PublicGold adalah bertaraf antarabangsa kalau terdesak saya boleh jual emas PublicGold ini di London misalnya).

  2. Pasaran – Mengapa saya tengok pasaran PublicGold dan lain-lain syarikat produk emas ramai orang melayu sahaja. Kaum lain seperti Cina adakah tidak berminat dalam PublicGold atau mereka dibuat satu skim yang berbeza dan diasingkan dari pasaran kaum Melayu. (Tidak ada niat untuk jadi rasist, cuma pemerhatian saya melalui website PublicGold dan menimbulkan tanda tanya).

  Harap dapat Sdr Zul beri pencerahan sedikit bagi membolehkan saya melabur dengan tenang dan yakin. Sekian terima kasih, Wassalam.

  1. Wslm Pn. Ruszila,

   1. Ketulenan – Emas Public Gold ditempah dari Nadir Metal Rafineri, iaitu sebuah kilang emas yang mendapat pengiktirafan LBMA. Ia sebuah syarikat milik muslim dan pengeluar emas terbesar di Turki. Emas LBMA lebih diyakini dan lebih mudah diterim di peringkat antarabangsa,.

   2. Pasaran – orang Cina juga pembeli emas Public Gold, tapi kebanyakkan mereka ialah silent buyer. Beli dan simpan diam-diam. Setakat apa yang saya tahu, ramai orang Cina yang terjebak dengan Emas Genneva (skim cepat kaya emas) yang diserbu oleh BNM tahun 2012. Dan dari situ ramai yang fobia dengan emas.

   Apa-apa persoalan, puan boleh juga wassap terus kepada saya 019-336 8009. InsyaAllah lebih cepat saya beri respon.

   Wallahu a’lam.

   1. Terima kasih di atas penjelasan pada Pn Ruszila, jawapan tersebut menjawab pada persoalan yang saya kemukakan sebelum ni.

 38. En. Zul, terima kasih di atas maklumat yang diberikan. Di sini kita berbincang berkenaan dengan emas fizikal. Bagaimana pula kesan GST ke atas saham emas bukan fizikal? Apakah jangkaan nilai saham ini dan bilakah patut menambah atau menjual saham ini . Terima kasih.

  1. Salam En. Rushdan,

   Saya tak berapa mahir tentang saham. Cuma bila kena GST, permintaan barang kemas akan jatuh mendadak. Ia mungkin beri kesan langsung kepada saham tersebut sekiranya syarikat itu berniaga barang kemas.

 39. Tentang Silver/Perak..
  Ramai lebih tertumpu pada emas..
  mungkin faktor keuntungan yg cepat/banyak..
  atau perak sukar di gadai/jual di mana mana..
  Rasanya pada yg kurang modal utk beli emas sesuai di tumpukan pada silver..kerana ia agak murah.

  Pada pandangan En.Zul adakah silver boleh melonjak atau pernah naik harga dari melebihi keuntungan emas ?

 40. Salam en.Zulkifli.. Sy ingin bertanya en.Zul, saya ada beli emas dr Nadir Metal Refinery. Kalau sy nak jual emas tu kat Public Gold, boleh ke Public Gold terima?

  Tq

 41. Assalaamu’alaikum En.Zul,

  Ape pendapat en.zul sekiranya harga emas naik saya jual emas dan beli USD dan apabila USD naik saya jual USD untuk beli emas ?

  bukan tamak,hanya sekadar bertanya.

 42. salam,

  saya berhasrat nak trade in gold bar 1 kg dari syarikat emas lain dengan emas public gold dalam bentuk lebih kecil eg 100grms etc dan menjadi pelanggan PG.Mcamana kah cara cara nya?

  1. Wslm En. Bahrin,

   Boleh terus ke office Public Gold terdekat. Bawa emas tu.

   Masa trade in emas tu nanti, boleh letak nama saya sebagai introducer (PG002369 Mohd Zulkifli Shafie) supaya senang saya bantu kalau ada apa-apa yang perlu follow-up nanti.

   En. Bahrin boleh contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call) kalau ada apa-apa persoalan. InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu.

 43. Assalamualaikum En.Zul,

  Saya baru nak berjinak2 dalam dunia pelaburan emas. Ye lah, baru je masuk ke alam pekerjaan dan sedar yang simpanan dan pelaburan ni penting untuk masa depan. Dari maklumat yang saya baca di artikel ni, saya tak faham berkaitan susut nilai 15% bagi harga emas LBMA tu. Boleh encik terangkan lebih lagi tak?

 44. Slm.ada tak create group whatsapp utk q&a berkenaan emas pg ni. Kalau ada mohon utk add sy.Tqvm.

 45. Assalam. Encik zulkifli, mohon berikan pencerahan. Saya sudah membeli 1 dinar dan mahu tukar ke barang kemas. Boleh ke pertukaran ni berlaku?

 46. Assalamualaikum Encik Zul,

  Terima kasih atas perkongsian, banyak ilmu bermanfaat yg saya dapat hasil penulisan tuan. Saya berminat untuk membuat long term investment dalam emas ni. Saya merancang utk membuat PL, sebagai strategi utk ‘memaksa’ saya menyimpan setiap bulan. Tetapi sebagai penjawat awam, adakah pembelian emas perlu diisytiharkan dalam borang pengisytiharan harta? Dan adakah pelaburan dalam emas akan dikenakan cukai? Contohnya cukai pendapatan? Mohon pencerahan, terima kasih.

 47. Assalamualaikum

  Saya nak bertanya tentang pelaburan emas 999 (gold bar). Saya ada gold bar 10gram yang saya beli dari sebuah kedai emas. Macamana saya nak gunakan emas saya itu untuk pelaburan? Apa kelebihan dan kelemahan jika saya gunakan gold bar saya tu?

 48. Assalam Tuan,
  Adakah jika saya membeli secara ‘online’ di laman web PG, ia dikira beli secara GAP?

 49. Assalammualaikum Encik Zul,
  Saya baru nak berjinak-jinak dan terfikir tentang produk PG.
  Saya nak tanya,kalau org yang takda ilmu tentang emas mcm saya..macam mana nak tahu yang terbaik untuk diri saya untuk mendapat keuntungan di kemudian hari??
  Dan lagi satu,saya tetap keliru antara Gold Bar dan Dinar..Silver atau Emas??

  Mohon Encik Zul beri tunjuk ajar,
  Terima kasih.

 50. Salam En. Zul,

  Sy berminat dgn simpan & pelaburan emas ini tapi sy agak confuse dgn dua syarikat ni iaitu Public Gold dengan Power Gold. Apa perbezaan antara kedua2 ini?

 51. Assalamualikum tuan,

  Saya baru membeli emas public gold 50g non lbma, Apakah ade risiko membli emas tanpa lbma.. Atau harga berkurang tanpa lbma jika is dijual kelak? Blh tuan terangkan kebaikan dan keburkan tanpa lbma

 52. assalam tuan,
  Saya sudah mempunyai AC Code PGXXXXX tetapi belum pernah membuat GAP. Saya mahu membuat / menyertai GAP ni.
  adakah saya boleh terus membuat GAP dengan menggunakan akaun saya?

 53. Satu lagi,
  andai kata GAP 1gram = RM151, bermakna sy perlu membuat pembayaran RM151? saya agak keliru sebab didalam web tulis gandaan RM50

 54. Assalammualaikum…terima kasih dgn perkongsian ilmu. Baru saya faham apa itu LBMA. Untuk pengetahuan ..saya membeli emas pada tahun 2011 & 2012..semasa itu emas boleh di katakan tinggi berbanding sekarang yg hanya RM 140 segram utk 999.9. Saya membeli 100gm , Emas Bar saya boleh dibuka n sesuai utk di pajak di mana2 (ilmu dari artikel tuan..terima kasih)..Oleh itu..saya berminat nak jual Emas bar saya jika ada yg berminat, kelebihannya..beli dari saya tiada GST..jika beli di PG akan dikena GST (ilmu dari artikel tuan juga..terima kasih) Jika berminat boleh hubungi saya 0192802162

 55. Saya nak tanya berkenaan emas 1/2 Dinar tu. Dalam website PG tak ada tulis PG Buy, cuma sell sahaja yang ada. Mengapa begitu? Macam mana dengan harga belian balik 1/2 Dinar itu atau tidak boleh jual pada PG semula? Terima kasih.

  1. Wslm En. Ahim,

   Boleh wassap / sms saya:

   1. Nama penuh
   2. No ic
   3. Email
   4. No telefon
   5. Item yang nak di beli
   6. Tinggal di mana (saya nak kenal pasti office Public Gold terdekat)

   Nanti saya orderkan dan bagi panduan untuk belian, insyaAllah.

 56. Assalamualaikum tuan.

  1) Saya ingin bertanya, adakah emas dari syarikat lain seperti Power Gold tidak memenuhi LBMA? Adakah ia laku di pasaran negara lain seperti Jordan?

  2) Adakah perbezaan goldbar bunga raya dan tai fook Dengan goldbar dan dinar?

  3) Adakah betul pemahaman saya bahawa nilai spread bagi goldbar 1gram lebih tinggi dari 10gram?

  4) Adakah emas Public Gold boleh dijual di kedai emas biasa? Jika ya, adakah nilai jualan itu lebih murah dari jual kembali pada Public Gold? atau kita tengok harga semasa?

  Maaf banyak bertanya. Terima kasih.

  1. Wslm puan,

   1. Setakat apa yang saya tahu, hanya emas Public Gold dan Poh Kong (terbaru) yang mempunyai emas LBMA di Malaysia.

   2. Bungamas dan Taifook kena GST 6%. Tak sesuai untuk pelaburan. Kalau untuk pelaburan, beli gold bar dan dinar LBMA.

   3. Spread gold bar 1 gram dan 10 gram sama-sama 8%.

   4. Saya perhati, ada juga kedai emas biasa jual emas Public Gold, tapi harganya ikut harga kedai emas.

   Wallahu a’lam.

   1. Salam Tuan,

    Saya masih baru nak faham dalam bidang emas ni,

    1- Setahu saya, sebarang emas Bar memang tidak dikenakan GST dan tidak dikeluarkan syarat oleh Kastam bahawa mesti ada LBMA baru tidak dikenakan GST. Mohon pandangan tuan?

    2- Adakah emas yang tidak mempunyai LBMA tidak boleh dijual di Ar Rahnu? atau sekadar berbeza susut nilai?

    3- Sebagai seorang muslim dan didalam keadaan tidak darurat, Adakah kita perlu mengutamakan penjual muslim berbanding nonmuslim? Mohon pencerahan.

    4- Apakah packaging yang rendah standard mempengerahui harga susut nilai emas?

    Terima kasih

    1. Wslm En. Nabil,

     1. Tak tepat tu. Sila baca Akta GST 2014. Boleh semak penjelasan saya dalam artikel di link http://www.mohdzulkifli.com/2015/04/kesan-gst-ke-atas-pelaburan-emas.html .

     2. Ar-Rahnu hanya terima pajakan jenama emas yang mereka percayaai sahaja. Bukan sembarangan emas mereka terima.

     3. Apa hukum guna kereta Honda atau Toyota di Malaysia sedangkan negara kita (Muslim) mengeluarkan kereta sendiri?

     4. Susut nilai / spread ditetapkan oleh pengeluar atau pihak yang membeli balik emas tu sendiri.

 57. Salam en zul,

  Saya baru berminat untuk buat investment emas. Untuk daftar dalam PG ni,siapa saya boleh untuk letakkn sbg introducer ni atau saya boleh letakkan nama en zul?satu lagi, bagaimana saya boleh jual semula emas ni?adakah boleh jual semula melalui PG?harap en zul boleh advice.

  1. Wslm En. Faizal,

   Boleh letak nama saya sebagai introducer. Kod saya PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

   Emas tersebut boleh jual di office Public Gold atau kepada mana-mana dealer Public Gold. En. Faizal boleh wassap saya 019-336 8009 kalau ada apa-apa persoalan. InsyaAllah saya boleh guide.

 58. Salam encik Zul…saye ingin bertanye,saye ade 10 keping untuk 1gram emas,tapi saye ingin menukar kn 1gram emas yg saye ade 10 keping tu kepada 1 keping emas(10gram emas)… Bolehkah saye buat macam tu? Terima kaseh

 59. Assalamualaikum..

  Saya newbie dlm pembelian ni… Apakah jenis emas kaedah terbaik untu beli emas dgn modal rm10k?
  Mohon pencerahan dr En. Zul

 60. Salam en zul..
  sy ada soalan nk tnya..klau sy ada 5keping 1dinar adakah ianya brsamaan dgn 1keping 5dinar..?sdangkn % susutnilai berbeza sdangkn dlm segi kiraan sememangnya sy mmpunyai 5dinar…sy kurang faham..begitu juga % susutnilai bg goldbar 10gram dan 100gram..atau hnya boleh ditukar dgn dealer shaja..?
  terima kasih..

  1. Wslm En. Amer,

   Susut nilai dikira mengikut JENIS ITEM, bukan berdasarkan keseluruhan emas yang kita ada. Kalau coin 1 dinar, spread lebih tinggi. Kalau coin 5 dinar (sekeping), spread lebih rendah.

   1. Terima kasih en zul…sy brminat utk melabur emas dlam pg ni..nanti sy wassap en zul utk brtanya dgn lbih detail..sy bca dlu entry en zul yg lain utk info selanjutnya..

 61. Salam En Zul, mengenai trade in emas lama atau emas non LBMA PG ke emas LBMA, saya difahamkan bahawa on paper PG beli balik emas lama dari kita cuma amount duit tu instead of bank in kat akaun, kita guna untuk beli emas LBMA dan kita tambah balance rm 60 or rm80, adakah kaedah ini dikira patuh syariah ? Saya juga difahamkan oleh staf PG jika kita nak trade in dia akan beli balik emas lama tu dgn harga lbh tinggi dari harga yg display so that balance kena bayar cuma rm 60/80 depending dgn emas lama yg kita tukar, begitu ke…

  1. Wslm Pn. Azah,

   PG akan bayar emas yang kita trade in tu dengan voucher. Voucher tu kita boleh guna untuk redeem pembelian emas PG. Setakat apa yang saya faham, ia masih boleh diterima dari sudut syariah.

 62. Assalamualaikum..en.zul,

  saya tengok dalam website PG..dah keluarkan gold bar 1000 gram/1kg.
  berapa agaknya susut nilai tu?

 63. Assalamu’alaikum wbh En Zul

  Saya baru saja ambil peluang beli 250gx2 utk menjadi priority dealer Public Gold melalui promosi bulan Mei 2016. Saya ingin belajar utk menjadi seorang dealer. Mohon tunjuk ajar drp En Zul.

  1. Wslm,

   Alhamdulillah. Tahniah.

   Pn. Mischel boleh belajar di Jutawan Emas Leadership Training. Itu latihan khas yang dianjurkan oleh Public Gold untuk melatih dealer. Boleh contact branch terdekat atau terus rujuk upline Master Dealer.

 64. Assalamualaikum..tuan.zul,

  mohon pencerahan bagi harga rujukan utk JUAL balik gold bar PG non-LBMA adakah LBMA gold bar PG Buy atau Bungamas/tai fook PG Buy? mohon bantuan tuan zul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *