Kelebihan Emas Public Gold

10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

[Kemaskini 30 Sept 2021] Ada 10 kelebihan utama emas Public Gold. Kalau tanya saya, mana bagus beli emas Public Gold atau emas jenama lain?

Jawab saya, tentunya Public Gold. Ini antara cara mulakkan pelaburan emas Public Gold.

Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi sepanjang pemerhatian saya sejak 2010, emas Public Gold yang paling senang beli, senang jual, untung maksimum dan urusniaganya sangat telus.

Public Gold platform terbaik untuk pelaburan emas fizikal di Malaysia buat masa ni.

Jangan percaya cakap saya, tapi cuba teliti 10 point yang saya senaraikan ni. Dan cuba bandingkan emas Public Gold “secara pakej” dengan emas-emas lain yang ada dalam pasaran.

Bila nak beli emas, tak boleh tengok cuma satu kriteria jer, tapi kita kena nilaikan secara PAKEJ, at least 5 kriteria sebagaimana artikel saya “5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan”.

Kalau emas tu susut nilainya paling rendah dalam pasaran, belum tentu ianya terbaik sebab ada emas yang susut nilai rendah, tapi bila kita nak jual balik, syarikat tak mampu bayar! Itu kes yang pernah saya jumpa.

Kelebihan Emas Public Gold

Kisah akak ini, dia beli emas jenama X hanya disebabkan harganya lebih murah, tetapi bila nak jual balik, company tak nak beli! Jadi kalau nak beli emas, mesti menilai secara ‘pakej’ supaya dapat maksimumkan keuntungan.

Cuba teliti 10 kelebihan utama emas Public Gold ni, dan buat perbandingan:

#1 – Harga Lebih Murah dan Bebas GST!

Harga emas Public Gold lebih murah berbanding harga kedai emas dan lebih murah berbanding harga kebanyakkan pengeluar emas lain.

Public Gold boleh jual harga lebih murah sekitar RM15 – RM20 per gram atau sekitar 15% berbanding kedai emas sebab Public Gold adalah kilang emas, seolah-olah kita beli terus dari kilang. 

Bila harga lebih murah, kita boleh dapat lebih banyak emas dengan bajet yang sama.

emas public gold vs poh kong

Cuba bandingkan harga emas Public Gold dengan harga emas di pasaran. Secara umumnya, saya boleh katakan emas Public Gold antara yang termurah di pasaran.

Dan satu lagi perkara penting iaitu sejak perlaksanaan GST pada April 2015, Public Gold satu-satunya emas jenama tempatan (selain Kijang Emas BNM) yang bebas GST. Ini disebabkan emas Public Gold versi terbaru mendapat pengiktirafan daripada London Bullion Market Association (LBMA) sebagaimana saya jelaskan dalam artikel “Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas“.

Jadi pembeli emas Public Gold jimat dari membayar kos GST 6%! Kos 6% bagi emas sebenarnya terlalu besar berbanding barangan runcit. Kalau emas yang kita beli nilainya RM10,000, maksudnya kita jimat RM600! Oh, banyak tu…

#2 – Kadar Spread Terendah Di Pasaran

Spread (atau selalu diistilahkan sebagai “susut nilai”) adalah kriteria paling penting kalau nak dapat untung maksimum dalam pelaburan emas. 

Spread emas Public Gold cuma 5% – 9% sahaja, bergantung kepada jenis item yang kita pilih.

Kadar spread tu antara yang terendah di pasaran, selain Kijang Emas Maybank, emas fizikal yang dijual di UOB Bank, dan emas Kuwait Finance House (KFH).

Kalau sahabat pembaca perhati, pembeli emas Public Gold lah yang paling aktif jual beli emas di Malaysia! Ini disebabkan spread yang rendah atau nipis.

Bila harga emas naik sikit jer, pembeli dah boleh jual untuk dapat untung. Tak perlu tunggu lama-lama. Bila harga emas turun sikit, dah boleh start beli balik.

Susut nilai gold bar 250 gram cuma 6%. Kalau barga emas naik 10%, dah untung at least 4%.

spread susut nilai emas public gold 2017

Senarai spread emas Public Gold. Spread berbeza mengikut item. Lebih besar saiz item emas, lebih rendah / nipis kadar spreadnya. Maksudnya, item lebih besar lebih cepat untung bila berlaku kenaikan harga emas.

Kalau jadi dealer Public Gold, lagilah jimat. Dengan rebat yang Public Gold bayar, kita boleh rendahkan susut nilai sebenar sebanyak 1.3% (Normal Dealer), 1.8% (Priority Dealer) dan 2.3% (Master Dealer).

Contohnya, kalau Master Dealer beli gold bar 250 gram (susut nilai 6%), susut nilai sebenar cuma 3.7% (6% – 2.3% rebat). Maksudnya, kalau harga emas naik 5% pun dah untung 1.3%!

Tak perlu tunggu lama-lama untuk ambil untung.

#3 – Stok Tiada Had

Kalau harga emas menjunam berapa banyak sekalipun, kita boleh beli seberapa banyak yang kita mahu. Dulu saya fikir, kalau harga emas jatuh menjunam, Public Gold akan holdstock .

Hentikan jualan buat sementara waktu.

Tapi realitinya, lagi banyak harga emas turun, lagi agresif Public Gold promote suruh beli. Dan ini menguntungkan pelabur untuk buat “short-term profit”.

Contohnya, siapa yang beli emas sekitar hujung Disember 2013, bulan Mac 2014 dia dah boleh jual dan nikmati keuntungan sekitar 5% – 7% bergantung kepada item yang dia pilih.

mesej public gold harga rendah

Saya perhati, ada syarikat lain, bila harga menjunam, barang terus out of stock. Harga murah pun tak berguna. Bila harga tinggi baru muncul stok-stok tu.

Bila macam ni, pelabur emas akan rugi peluang beli emas pada harga murah.

#4 – Banyak Cawangan Seluruh Malaysia

Urusan jual beli emas Public Gold senang sebab banyak cawangan seluruh Malaysia. Setakat tahun 2017, Public Gold ada lebih 18 cawangan termasuk satu di Singapura dan satu di Jakarta (Indonesia).

Setiap negeri ada cawangan Public Gold (kecuali Perlis). Jadi kita tak terlalu bergantung kepada dealer. Urusniaga pun lebih selamat dan terjamin.

pejabat office cawangan public gold 2017

Cawangan seluruh Malaysia.  Senang beli, senang jual. Sila klik untuk dapatkan alamat dan no. telefon pejabat Public Gold Malaysia, Public Gold Singapore, dan Public Gold Indonesia.

Biasanya kalau nak beli emas mana-mana syarikat memang senang, tapi bila nak jual balik tu yang agak bermasalah kalau cawangan tak banyak.

Masa nak beli, mungkin ramai dealer yang boleh bantu, tapi masa nak jual balik, tak ramai dealer yang sanggup beli balik terutamanya dealer yang modal tak besar. Kalau emas Public Gold, kita boleh jual terus di cawangan terdekat.

#5 – Jaminan Beli Balik Walaupun Rosak

Sejak tahun 2010 saya melibatkan diri dalam pelaburan emas, saya perhati, Public Gold syarikat paling tak cerewet bila kita nak jual balik emas.

Public Gold jamin beli balik emas dengan harga yang tinggi (rujuk harga “PG Buy” di website) walaupun emas tu calar, kemek, bengkok, hilang resit dsb asalkan berat masih kekal. Kalau hilang sijil ketulenan, Public Gold cuma tolak RM10 jer atas setiap item.

Orang yang simpan emas Public Gold lebih peace of mind.

Emas public gold kemek calar

Untuk emas Public Gold yang non-LBMA (versi lama), tak perlu risau emas calar atau lekuk. Janji berat masih kekal. Public Gold jamin beli balik mengikut harga PG Buy di website.

dinar emas public gold 24k buka seal rosak

Untuk emas jenis LBMA (versi baru) begini, kalau sarung plastik atau sealnya rosak, spread hanya 10%. Berbanding kebanyakkan pengeluar mengenakan potongan harga 25%.

Sesetengah syarikat bukan sahaja emas tu calar, bahkan kalau hilang resit asal dan seal atau sarung plastiknya rosak pun dah jatuh nilai yang sangat banyak.

Kalau hilang resit, harga dah lain. Kalau buka sarung plastik, dia akan tolak at least 25%. Ia dikira sebagai “used gold” atau “emas terpakai”. Kalau emas tu calar, kemek atau bengkok, tak payah cerita lah…

#6 – Diterima Meluas Oleh Ar-Rahnu

Emas Public Gold paling diterima meluas oleh ar-rahnu di Malaysia. Ini bukti video yang dirakam oleh anak murid saya, En Mohamad Hafiz Shafie

Jadi kalau nak pakai duit untuk rolling, boleh pajak jer emas Public Gold untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas.

Kemudahan pajakan ni penting terutamanya bagi mereka yang berniaga.

Emas Public Gold boleh dikatakan diterima hampir semua institusi ar-rahnu termasuk dua ar-rahnu terbesar di Malaysia iaitu Pos Ar-Rahnu, dan Ar-Rahnu Bank Rakyat.

Yang lebih menarik, terdapat 4 ar-rahnu yang terima gadaian emas Public Gold tanpa perlu buka sarung plastik untuk uji ketulenan iaitu:

 1. Pos Ar-Rahnu (anak syarikat Pos Malaysia)
 2. Ar-Rahn Permodalan Kelantan Berhad (PKB)
 3. Ar-Rahnu Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor (KPMNJ)
 4. Ar-Rahnu Koperasi Dagang Emas (KDE)

Ar-rahnu lain yang juga terima gadaian emas Public Gold (tetapi disyaratkan potong sarung plastik untuk diuji ketulenan) ialah Ar-Rahnu Bank Rakyat, Ar-Rahnu Exchange, Ar-Rahnu Koperasi Tentera, dan Ar-Rahnu Ekspress.

ar-rahnu public gold

Antara ar-rahnu ternama yang terima pajakan emas Public Gold.

#7 – Sistem Booking Harga 24 jam Sehari

Harga emas Public Gold disemak setiap 20 minit mengikut “real-time” harga emas dunia. Kita boleh booking harga untuk BELI atau untuk JUAL 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kalau harga menjunam tengah malam, kita boleh book harga rendah walaupun keesokan paginya harga dah naik balik. Kalau harga emas dunia naik mencanak, kita boleh booking harga JUAL yang tinggi walaupun harga dah turun balik waktu kita serahkan emas di pejabat Public Gold.

Jadi kalau nak beli, kita tak perlu gopoh datang ke office Public Gold. Book dulu harga, buat bayaran dalam tempoh 4 hari, dan datang ambil emas pada bila-bila masa kita free (selewatnya 2 bulan). Harga beli tetap “fixed” ikut harga kita booking tu. Nak jual balik pun sama. Book dulu harga, dan serahkan emas tu dalam tempoh 1 hari bekerja. Tak perlu gopoh untuk datang office Public Gold semata-mata nak “tangkap” harga terbaik.

Harga emas Public Gold disemak setiap 20 minit mengikut “real-time” harga emas dunia www.kitco.com

Lagi menarik, sekarang Public Gold dah ada kaedah belian yang dinamakan Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program). Kita boleh beli secara online 24 jam sehari dan simpan dengan Public Gold secara percuma tanpa sebarang caj. Kalau nak keluarkan emas fizikal dan simpan sendiri, kita boleh keluarkan pada bila-bila masa di mana-mana cawangan Public Gold. Kalau nak jual pun, boleh jual secara online untuk emas yang ada dalam akaun.

#8 – Keupayaan Beli Balik Jumlah Besar

Banyak syarikat boleh jual emas, tapi tak banyak syarikat yang mampu beli balik terutamanya dalam jumlah yang besar. Dah beberapa syarikat dah yang saya dengar, bila orang nak jual balik dalam jumlah yang besar ketika harga tinggi, syarikat tak mampu beli! Ini memang jadi masalah kepada pelabur besar yang kaut keuntungan.

Sejak Public Gold mula beroperasi tahun 2008, belum ada isu Public Gold tak mampu beli balik. Dah banyak kali harga emas mencanak naik, Public Gold dapat beli balik masa harga mahal dengan nilaian jutaan ringgit sehari. Public Gold pernah beli balik dalam jumlah RM8 juta sehari dan tiada sebarang masalah dari sudut pembayaran! Ada syarikat lain yang bila pembeli jual balik RM100,000 pun dah bermasalah untuk bayar sekaligus! Inikan pula jutaan ringgit sehari.

Jualan balik emas Public Gold secara besar-besaran oleh sahabat saya tanpa sebarang masalah dari sudut pembayaran daripada Public Gold.

#9 – Emas Disertakan Sijil Ketulenan

Setiap gold bar dan dinar keluaran Public Gold disertakan sekali sijil ketulenan yang disahkan oleh assayer bebas. Jadi tak perlu risau tentang ketulenan emas Public Gold. Sejak 2008 lagi, tak pernah timbul apa-apa isu tentang ketulenan bahkan hari ni, ianya diterima meluas oleh ar-rahnu di Malaysia. Banyak emas yang dijual dipasaran tak ada sijil ketulenan, bahkan Dinar Kelantan dan Kijang Emas Maybank pun tak ada sijil ketulenan.

saiz 1 dinar emas public gold 2021 dan syiling 10 sen

Gold bar 5 gram Public Gold. Setiap keping emas disertakan sijil ketulenan yang disahkan oleh assayer bebas. Bagi emas LBMA, sijil ketulenan dilekatkan terus pada bahagian belakang emas.

#10 – Tiada Yuran Sebenar Menjadi Ejen

Kalau beli emas RM30,000 dalam satu resit, anda secara AUTOMATIK jadi dealer Public Gold secara PERCUMA! Tak ada yuran sebenar untuk jadi dealer sebagaimana sesetengah syarikat kenakan yuran HANGUS tertentu e.g. RM1,000 untuk layak jadi dealer. Tapi Public Gold hakikatnya percuma sahaja. Kalau beli emas RM30,000 hari ini, dan jual semua keesokannya, anda tetap jadi dealer Public Gold dan layak dapat REBAT untuk belian KEDUA dan seterusnya walaupun cuma beli sekeping coin 1 dinar.

Ada 6 kelebihan utama sebagai dealer emas Public Gold. Anda boleh pilih samada menjadi dealer Public Gold yang aktif dan menjana pendapatan lumayan sebagai dealer, atau sekadar untuk dapat rebat atas belian sendiri.

Kalau nak beli untuk simpanan sendiri pun, saya syorkan buat belian yang melayakkan jadi dealer (kalau cukup bajet) sebab boleh dapat REBAT belian 1% (belian RM30,000), dan 1.5% (belian RM200,000). Dan Public Gold akan bayar rebat 0.3% bila kita jual balik emas tu. Maksudnya bila jadi dealer, kita boleh jimat susut nilai sebanyak 1.3% atau 1.8% bergantung tahap dealership.

#11 – Jual Beli Emas Patuh Syariah

Terbaru, Public Gold telahpun mendapatan sijil patuh syariah oleh panel syariah Public Gold iaitu Datuk Dr Mohd Daud Bakar. Beliau adalah Pengerusi Majlis Penasihat Shariah untuk Bank Negara Malaysia. Jadi pembeli emas Public Gold boleh beli emas dengan penuh yakin dan tak perlu risau tentang hukum jual beli emas bersama Public Gold. Ianya telahpun disahkan oleh pakar mualamat yang ternama di dunia.

sijil pengesahan shariah syariah jual beli emas public gold

Sijil pengesahan patuh syariah untuk pembelian secara Outright Purchase, Easy Payment Purchase (EPP) dan Buyback.

Sijil pengesahan patuh syariah untuk pembelian secara Outright Purchase, Easy Payment Purchase (EPP) dan Buyback.

Bagi yang berminat membeli emas Public Gold, DAFTAR dulu secara PERCUMA sebagai “registered customer” Public Gold. KLIK DI SINI untuk berdaftar di website Public Gold. Kalau ada apa-apa persoalan, wassap saya pada bila-bila masa di +6 019 336 8009 (Zulkifli) atau isteri saya +6 019 927 2780 (Najdah). Kami adalah dealer Public Gold yang aktif sejak 2010.

ZulkifliDamansara Damai30 April 2018 (artikel asal 5 Mac 2014)19 Ramadhan 1438H

[Kredit foto : Jutawanemas.Com]

[Artikel ini dikemaskini pada 20 Sept 2021. Sebahagian blog comments di bawah ini mungkin tidak lagi relevan setelah ia dikemaskini]

282 Comments

 1. Salam dan selamat sejahtera encik Zul.
  Saya nak bertanya,kalau saya nak membeli emas PG sekarang adakah berbaloi kerana saya tengok harga emas sekarang tengah naik. Awal Januari tahun ini saya dah beli 1 keping 5 Dinar yang berharga RM 2,884.00 sekarang dalam RM 3,089.00 . Apa pendapat encik Zul, adakah saya kena menunggu lagi sehingga harga turun semula atau mungkin saya terus sahaja buat pembelian baru pada harga sekarang?Terima Kasih.

  1. Wslm Pn. Fudhlana,

   Memang betul harga dah naik. Tapi harga sekarang ni masih rendah kalau dibandingkan harga emas sejak 2010. Paras harga sekarang sama dengan harga tahun 2010. Saya sendiri tak pasti samada harga akan turun ke paras yang puan beli hari tu sebab itu paras paling rendah dalam tempoh 3 tahun.

 2. En. Zul, boleh tak kita jual kesemua emas yang telah kita beli dengan PG dan kemudian beli semula dengan dengan PG dengan jumlah 20k untuk melayakkan kita menjadi dealer.

 3. En zul,boleh ulas x ttg forex yg berasaskan emas sebagai sandaran.apakah berbezaannya dgn emas fizikal

  tq, \m/__\m/

  1. Apa yang saya tahu, ianya tak patuh syariah. Beli emas, mesti dapat emas. Emas tu mesti betul-betul wujud. Kalau beli emas maya, saya rasa lebih baik beli saham yang patuh syariah. Wallahu a’lam.

     1. Assalamualaikum,

      Kenapa dlm sijil di atas, tidak dinyatakan product GAP? Adakah masa PG terima sijil ini, product GAP masih belum wujud?

      Terima kasih.

 4. Assalamualaikum En Zul.

  Saya merupakan seorang mahasiswa tetapi berminat untuk melabur emas. Apakah saranan En Zul untuk pelaburan emas bagi seorang mahasiswa yang tidak mempunyai modal yang besar. Sekiranya saya ingin membeli emas untuk simpanan sendiri berapakah modal minimum yang saya perlu sediakan?

  1. Wslm En. Irfan,

   Untuk mahasiswa, boleh bermula dengan simpan 1 dinar. Harga 1 dinar sekarang ni dalam RM600++ jer. Atau mula menyimpan coin 10 dirham. Sekarang ni sekitar RM110. Mulakan dulu dengan apa yang ada. Bila dah mula, nanti lebih cepat faham ilmu tentang emas.

   1. Bagaimana pula sekiranya membeli emas dan kemudianya dijual semula untuk dapatkan untung. Belian emas mana yang sesuai?

     1. nampaknya masih perlu tambah modal untuk mulakan pelaburan ni. Apa2 pon terima kasih atas maklumat y berguna ni En Zul =D

     2. setakat yang saya baca 1 dirham adalah silver kn? adakah kadar turun naik harganya sama?

 5. saya masih kurang jelas maksud jual kembali emas untuk dapatkan untung. Jika dilihat pada susut nilai dan harga PG beli seolah2 akan rugi. Boleh jelaskan lagi?

  1. Kalau lihat di website Public Gold, kat situ dipaparkan 2 harga pada setiap masa ialah “PG Sell” dan “PG Sell”. Kalau beli emas, kita beli pada harga “PG Sell”. Kalau nak jual balik, Public Gold akan beli balik pada harga “PG Buy”. Kalau beli dan terus jual on the spot, kita rugi perbezaan 2 harga tu. Perbezaan itulah dipanggil susut nilai.

   Untuk dapatkan untung, kena jual bila harga PG Buy dah naik lepasi harga masa kita beli dulu.

 6. Salam cik Zul… nk minta pandangan cik zul sikit… sekiranya kita mmpunyai modal yg kecil… katakn hanya mmpunyai lebihan duit rm100… mana yg lebih baik? membeli 1 dirham dgn duit tu… (1 dirham PG @ 13/3 ~ rm98.00) atau pun menyimpan dahulu duit tersebut sehingga ckup utk mmbeli 1 dinar (1 dinar PG @ 13/3 ~ rm627.00) sbb.. ada mmber yg kata… priority pada emas dulu… tp bila fikir utk mnyimpan rm100/mth utk dptkn 1 dinar… mngambil masa juga tu… silap2 masuk bln ke 6.. harga emas dah naik lagi…. atau beli saja emas dgn skim EPP?

  Terima Kasih…. 🙂

 7. Oo.. ok.. mmber2 yg myimpan emas pun ckp mcm ni jgk… terima kasih byk2…

  *ralat – hrga emas bdasarkn 12/3/14.. bkn 13/3/14.. 🙂

 8. Salam.

  En Zul, saya ada membeli goldbar 10gram publicgold ni,
  kemarin saya ada keperluan untuk guna tuni, maka saya cuba memajak di arrahnu bank rakyat, namun staf bertugas tidak mahu terima emas saya kerana tiada resit jualbeli dari publicgold,saya cuma ada resit dari dealer sahaja. macamana saya nak buat sekarang ni?

  1. Wslm Hj Ali,

   Oh, pelik tu. Biasanya dia minta sijil ketulenan jer. Dan resit dealer pun sepatutnya valid. Public Gold tak akan keluarkan resit kecuali beli direct dari office Public Gold. Cuba Tuan Haji bincang dengan manager dia. Kalau 1 resit tu ada 10 item macam mana sedangkan kita nak pajak satu jer. Dan satu lagi pajak di cawangan lain.

   1. salam tuan

    Sya Ada beli public gold 10g.tdi sya nk gadai kat ahrahnu sbb perlu duit.tpi ahrahnu xnak.ahrahnu ckp mesti Ada invoice Dari public gold.sya pun xpaham.tolong penjelasan tuan.terimakasih

 9. Assalamualaikum en zul…sy PG bar 100g..thn lps rm16.3k..tp selepas beli tu..harga turun trs….paling tggi naek rm15k…ada peluang x sy jual pada harga lebih dr jumlah yg sy beli??

  1. Wslm En. Izzat,

   Kalau macam tu, mungkin ada 2 option untuk jana keuntungan iaitu:

   1. Berniaga emas. Kalau En. Izzat jadi dealer PG, manfaatkan posisi dealer untuk jana keuntungan. Tapi kena belajar cara berniaga emas. Hadir kelas New Dealer Orientation dan jumpa dealer emas Public Gold yang berjaya.

   2. Trading emas. En. Izzat kena belajar untuk trading emas dengan Public Gold, belajar cara baca chart untuk cari timing membeli dan menjual. Saya syorkan En. Izzat join kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang dibuat oleh En. Syukor (www.jutawanemas.com) dan En. Shufaad.

   Wallahu a’lam.

 10. Assalamualaikum en zul,
  saya baru nak menceburi bidang pelaburan emas.dah dua minggu google pasal emas.dah bace blog jutawan emas etc.semlm masa google emas 995 baru terjumpa blog ni.satu mlm saya sibuk bace semua artikel.
  sebelum jumpa blog ni saya conclude nak bukak kfh gold account je,mudah dan boleh beli online and patuh syariah.lepas bace rasa nak solid gold sbb dr bnm. Now mcm nak beli PG based on artikel ni.
  but saya nak tanya gold bar yg calar and kemek etc PG jual balik ke?or dia leburkan buat baru?syilling dinar boleh ke guna diluar malaysia? Ke negara2 yang trade in dinar?

  Harap dapat membantu.oh ya..saya punya bajet sgt kecil sbb dah terikat dgn rumah baru.PG terima ke order walau sekeping dinar?

  1. Wslm Pn. Melissa,

   Terima kasih berziarah ke blog ni. Mudah-mudahan ianya bermanfaat, insyaAllah.

   1. Untuk buat belian, saya boleh bantu, insyaAllah. Saya akan orderkan atas nama puan. Nanti puan buat bayaran terus ke akaun Public Gold berdasarkan email yang puan akan terima nanti. Lepas bayar, puan boleh ambil emas tu bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di office Public Gold terdekat.

   Untuk order, puan bagi maklumat kepada saya di 019-336 8009 (wassap/ sms).

   1. Nama penuh
   2. No ic
   3. No telefon
   4. Email
   5. Item yang nak dibeli

   Nanti saya orderkan, insyaAllah.

   2. Kalau kondisi emas tu dah tak elok, Public Gold akan leburkan balik dan minting baru.

   3. Boleh beli walalupun 1 dinar.

 11. Terima kasih En Zul,biar saya buat kira2 dulu nanti saya beri details yer.saya kerja di Jalan Ampang.rasanya cawangan terdekat di Ampang point kan?..area Kepong rasanya takde kan

    1. Wslm Pn. Acu,

     1 Dinar sekitar RM730 +/-. Item paling kecil yang Public Gold ada sekarang ialah 1 gram. Harga sekarang ni sekitar RM170 – RM180. Puan boleh contact saya 019-336 8009. Nanti saya guide cara yang terbaik sesuai dengan bajet puan, insyaAllah.

 12. Assalm en zul sy nk minta pndpt, sy ada ambilkan utk anak takaful siswa /pelajaran dr syrkt takaful Malaysia sejak dilahirkan berjumlah 100 /bulan. skrg anak sy berada di tingktn 1 berumur 13 thn. spjg tempoh itu sy blm pernah mengeluarkan sebarang amaun.Sy bercadang nk keluarkan max jumlah simpnn tersebut utk membeli emas PG sbgi simpanan pelajaran slps spm kelak.Pd pndpt en zul adakah lbh baik sy keluarkn jumlah tersebut atau biarkan sahaja di takaful malaysia.

  1. Wslm En. Nyzam,

   Saya tak pasti yang mana terbaik. Kalau saya di tempat En. Nyzam, saya simpan jer dalam Takaful Malaysia tu sebab pelan takaful yang lama pakai model mudharabah (tapi sekarang pakai wakalah). Model dulu, sumbangan rendah tapi pelindungan tinggi. Jadi bagi saya, teruskan bayar macam biasa. Nak beli emas, pakai duit lain.

   Wallahu a’lam.

 13. Kalau sijil gold bar hilang nak buat mcm mana?? Boleh re claim sijil baru ker?? Saya x boleh nak buat urusan pajak gadai tanpa sijil. Huhuhu….

 14. Salam En. Zul,

  Pertama sekali saya ingin ucapkan terima kasih atas perkongsian ilmu & maklumat encik zul. Saya, seperti saudara2 yang lain, kerap melawat blog2 encik zul dari semasa ke semasa.

  Seperti saudara Irfan, saya seorang mahsiswa yang ingin berjinak-jinak dengan emas. Selepas hampir 2 bulan dalam mencari apakah sumber side income yang paling terbaik, saya rasa emas adalah pilihan saya. TETAPI,
  Saya kurang jelas sedikit dengan cara beli-jual emas.
  1) Bagaimana hendak agihkan keuntangan dan roll balik modal?
  2) Jika saya mendapat keuntungan, pada tahap bila saya boleh luaskan modal saya?

  Ini antara soalan yang kerap saya tanya. Mungkin En. Zul boleh beri sedikit pandangan atau tambah untuk saya kongsi dengan rakan-rakan saya disini. Terima kasih En. Zul!

  1. Wslm En. Abdul Zahin,

   1. Alhamdulillah. Terima kasih juga sebab berziarah ke blog ni. Mudah-mudahan ianya bermanfaat, insyaAllah.

   2. Untuk buat side income bagi pelajar, buat bisnes lebih baik. Tak kisah bisnes apa pun. Ia lebih baik berbanding pelaburan termasuk emas. Secara asasnya, emas ni sesuai dijadikan simpanan jangka panjang sebab harga emas sentiasa naik dlm jangka panjang. Kalau nak beli emas, guna duit simpanan yang agak2 tak pakai dalam tempoh at least setahun. Lagi baik 2, 3 tahun.

   Pelaburan emas sebenarnya macam beli barang kemas jer. Beli dan simpan sendiri. Bila nak pakai duit baru jual. Cuma bila beli emas utk simpanan (bukan perhiasan), barang kemas kurang sesuai sebab:

   (a) Harga lebih mahal
   (b) Susut nilai lebih tinggi (sekitar 25%)
   (c) Ada kos upah pembuatan yang boleh dimanipulasi pekedai emas.

   Emas yang lebih sesuai untuk simpanan samaada gold bar atau gold coin (termasuk “dinar”). Emas fizikal terbaik untuk pelaburan di Malaysia buat masa ni ialah emas Public Gold. Senang beli, senang jual, untung maksimum berbanding emas lain yang ada di pasaran.

   Ada 10 kelebihan emas PG. Antaranya:

   (1) harga lebih murah
   (2) susut nilai lebih rendah
   (3) jaminan beli balik harga tinggi.

   Untuk maklumat lanjut tentang kelebihan seterusnya, boleh baca artikel saya di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/03/10-kelebihan-utama-emas-public-gold.html .

   Wallahu a’lam.

 15. Assalamualaikum wbt..

  Sebelum ni saya ada beli emas PG 50g, share dengan kawan waktu belajar dulu-dulu. So, if kami nak split kan emas tu 50-50, bagaimana ye? jika mahu dalam bentuk emas, bukan duit, is it possible?

  Terima kasih

 16. FlexiBar tu ada sijil assayer tak? kalau dah dipatah2kan, macam mana nak buktikan ketulenannya kalau tak ada certificate?

 17. Assalamualaikum.
  Baru2 ni sy ditawarkan untuk melabur dalam pelaburan emas, tapi hanya melabur wang, tidak mendapat ems dan menunggu bonus sahaja sperti yg telah ditetapkan. Adakah pelaburan ini patuh syariah?
  Sekiranya sy hanya mempunyai rm500-1000, apakah yg patut sy beli sebagai pelaburan pertama. Sy mula nampak pelaburan emas ini lebih mudah, wpun kurang faham. Terima kasih.

 18. assalamualaikum en zul,
  saya mempunyai niat untuk melabur dalam pelaburan emas. banyak rakan saya yang terlibat dengan pelaburan emas tetapi hanya mendapat dividen di atas pelaburan tersebut bukan mendapat emas. tetapi saya tidak berapa yakin dengan pelaburan sebegitu. apabila saya membaca laman web en zul saya tertarik dengan cara pelaburan ini tetapi saya tidak tahu langkah-langkah yang patut saya mulakan. oleh demikian saya mohon bantuan daripada en zul untuk memberi tunjuk ajar apakah langkah permulaan yang patut saya buat di dalam menceburi pelaburan emas ini. untuk makluman en zul saya ingin bermula dengan modal yang kecil dahulu. sekian mohon tunjuk ajar dari en zul..terima kasih

  1. Wslm Pn. Ana,

   InsyaAllah saya boleh guide untuk bermula. Puan boleh mulakan dengan beli coin 1 dinar. Untuk pembelian tu, puan boleh contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call). Nanti saya bantu, insyaAllah.

 19. Salam En. Zul, pertamanya nice info. Ini merupakan basic yg sy cari sebelum bermula dgn pelaburan emas. Sy seorang peniaga dan kini ada sedikit duit simpanan yg tidak berganjak. Jadi ingin mencari pelaburan samada jangka masa pendek/panjang untuk mendapatkan sedikit rezeki lebih.

  Sy ada ditawarkan oleh seorang kawan tentang skim pelaburan emas, sy kurang jelas tapi namanya Contra, TB dan ETA. Kadar keuntungan sekata setiap bulan dan ada juga keuntungan dalam masa 2 bulan. Adakah skim sebegini benar-benar wujud dan selamat?

  Sy perhatikan Gold Bar 100g sekarang agak murah iaitu 13k++, dan jika sy belinya sekarang, hold di PG selama kurang dari 2 bulan dan ingin menjual balik dalam tempoh tersebut kepada PG adakah itu possible?

  Terima kasih diatas masa dan nasihat tuan 🙂

  1. Wslm Pn. Zihan,

   1. Alhamdulillah. Mudah-mudahan artikel bermanfaat, insyaAllah.

   2. Kalau berdasarkan ciri-ciri yang banyak tersebar di facebook, saya syak ianya skim cepat kaya. Saya ada komen dalam artikel saya di http://www.mohdzulkifli.com/2014/08/awas-skim-cepat-kaya-bertopeng-emas.html .

   3. Betul, harga sekarang ni memang murah. Kalau ikut sejarah harga emas, bila harga turun serendah ni. Biasanya ia akan ambil masa 3 bulan untuk naik dan berbaloi (untung) untuk dijual. Tapi apa-apa pun, ia bergantung perkembangan ekonomi dunia terutamanya yang memberi kesan kepada matawang US Dollar.

   Wallahu a’lam.

 20. as salam en.zul..
  tq sb ilmu yg brmanfaat sy dpt dr blog ni..in sha Allah.
  dgn modal rm6k hsil simpnan,sy fkir utk mbeli dgn PG..
  adkah sesuai utk sy brusniaga skrg dgn niat utk mgandakan keuntngn
  dalam bulan yg akn dtg..krn sy ingin mjna kuntugan jgka pendek?
  tq

  1. Wslm Pn. Wani,

   Saya tak syorkan beli emas untuk jangka pendek. Walaupun harga emas sekarang memang di paras yang sangat rendah, tapi tak siapa tahu pergerakan sebenar harga lepas ni. Saya cuma risau bila puan nak jual dalam masa terdekat, harga belum naik lagi.

   1. Assalamualaikum encik zul, saya berminat sangat nak kumpul emas, tapi xda perbankan elektronik bole ke gunekan cara manual?

 21. assalam en zul.
  thanks utk info terutamanya utk org yg baru nak tau pasal pelaburan emas. saya ada bbrp soalan nak tanya.
  apa beza amethyst dgn public gold.? adakah dua company ni sama dlm urusan jual beli emas.? mana yg lagi better kalau nak beli emas.?
  dan kalau beli emas dgn dealer, boleh je kalau nak jual balik kat branch PG.?
  PG ada goldbar emas 999 tak.?

 22. Assalamualaikum encik zul, saya berminat sangat nak kumpul emas, tapi xda perbankan elektronik bole ke gunekan cara manual?

 23. Salam En.Zul,

  Adakah kesemua produk emas di Public Gold (gold bar, gold coin dan dinar emas) mempunyai susut nilai yg sama?

  Terima Kasih.

  1. Wslm En. Wan,

   Susut nilai setiap item tu berbeza. Ini saya senaraikan susut nilainya:

   Gold bar
   – 1g (8%)
   – 10g (8%)
   – 20g (6%)
   – 50g (5.5%)
   – 100g (5%)
   – 250g (4.5%)
   – 500g (4.5%)

   Dinar
   – 1 dinar (6%)
   – 2 dinar (6%)
   – 5 dinar (5.5%)
   – 10 dinar (5%)

 24. Salam En. Zul.

  Sekiranya sy mempunyai budget dlm 3k-5k, apakah yang patut sy beli.sebagai pelaburan pertama sy.Terima kasih.

  1. Wslm puan,

   Dengan bajet tu, item paling baik beli dinar sebab susut nilai lebih rendah. Kalau bajet RM5k, sekarang ni boleh dapat 9 dinar. Kalau nak cepat untung, beli 5 dinar x 1 keping + 1 dinar x 4 keping.

 25. Assalam en.zul,

  Bagaimana sy nak buat pembelian emas sekiranya sy menetap di oversea?dpt balik setahun sekali.jadi agak susah membuat urusan pembelian.

 26. *pembetulan*
  Assalamualaikum En Zulkifli. saya seorang penganggur berumur 22 yang baru tamat pengajian. saya nak tanya, contoh kalau saya beli 1 dinar agaknya berapa lama saya perlu menunggu utk harga emas itu naik? paling lama berapa tahun ye harga emas tu naik? sebab kalau bertahun takut saya tak mampu utk membeli 1 dinar yg seterus. Mohon tunjuk ajar. sekian daripada saya 🙂

  1. Wslm En. Khidhir,

   Tak siapa tahu bila harga akan naik dan bila akan turun. Pergerakan sebenar bergantung perkembangan ekonomi dunia terutamanya melibatkan kesan terhada US Dollar. Beli emas ni lebih kepada simpanan. Kalau untuk jana pendapatan, saya syorkan beli emas. Tapi dengan cara samada:

   (a) cari kerja dan tingkatkan kerjaya
   (b) mulakan / majukan bisnes sendiri

   Itu jauh lebih baik berbanding En Khidhir tunggu kenaikan harga emas.

   1. Terima kasih atas info yg diberi En Zulkifli. saya ada juga membaca buku mengenai pengurusan kewangan dan saya tahu serba sedikit mengenai emas ni. Seperti Negara kita yang sedang pesat membangun, hutang Negara tidak dpt dipisahkan. dengan kadar peningkatan penerima EPF, SOCSO dan wang pencen dari kerajaan kita akan dapati suatu hari nanti inflasi akan berlaku dan lebih teruk lagi jika hiperinflasi akan berlaku. pada masa tu harga aset sprt rumah akan menurun secara drastik seperti yang kita dapat lihat di Negara maju US. so, bila hiperinflasi terjadi wang simpanan kita didalam bank sudah tidak bernilai ekoran daripada kemerosotan. sebab itu Islam menggalakkan Umatnya menyimpan atau meniaga emas, sebab emas seperti yg En Zulkifli cakapkan tadi harga dia tidak menentu, ada masa naik ada masa turun nilainya ianya tak konsisten.

    apabila saya mula membaca minat saya dlm beli/jual emas menjadi semangat. saya suka dgn artikel yg ditulis En Zulkifli. bahasanya mudah difaham dan tidak menggunakan bahasa profesional. terima kasih untuk info yg diberi. salam ukhwah dari saya 😀

 27. Assalamualaikum..en.zul,
  sy merancang nk bli dinar.. sy confius sama ada nk bli dinar dr Public Gold or GCP.. blh bg pdgn x?

  1. Wslm Pn. Liana,

   Kelebihan Dinar GCP ialah emas 999.9, tapi kekurangannya harga mahal dan susut nilai jauh lebih tinggi. Kelebihan dinar Public Gold, harga lebih murah dan susut nilai lebih rendah. Maksudnya, dinar Public Gold lebih untung dari sudut investment.

 28. Assalamualaikum wbt.
  Blog yang menarik.
  Tuan, just nak tanya. Jika seseorang ada RM20k. berhajat untuk saving saja. mungkin dalam masa setahun atau lebih. adakah lebih kalau dibuat belian emas atau disimpan dlam bentuk dinar emas. cuba terangkan secara ringkas agak agak keuntungannya tu.
  Terima kasih

  1. Wslm En. Idaham,

   Alhamdulillah.

   Untuk cepat untung, pilih item yang paling rendah susut nilai. Dengan bajet tu, boleh beli kombinasi 10 dinar dan gold bar 100 gram sebab kedua-dua item tu susut nilai cuma 5% jer. Berapa banyak untung rugi tu bergantung pergerakan harga emas. Sekarang ni harga emas di paras terendah 2014. Biasanya siapa beli di paras rendah begini, dia tak perlu tunggu lama untuk jual balik emas tu.

   Wallahu a’lam.

 29. salam cik zul.. trlebih dahulu trima kasih saya ucapkan atas artikel2 brmanfaat ini,sblm ini xda sorang pun bgtau saya ttg emas.and,saya nak tanya kalau saya nak beli produk Public gold,syarikat ini ada tak perkhidmatan pos kat tempat saya ini di daerah beluran?sebab stahu saya setakat ini,1)emas yg d beli harus diambil sendiri d cawangan Public gold terdekat.2)cawangan d sabah hanya 1 shaja iaitu kota kinabalu(360 km dr daerah saya)

  1. Wslm. Ia bergantung kepada bajet dan matlamat membeli emas. Kalau nak cepat untung (untuk jual balik bila harga naik), item susut nilai paling rendah yang paling baik. Kalau bajet RM30k ke bawah, selalunya dinar lebih baik.

 30. Salam en.Zulkifli,
  perkongsian yg sgt bermanfaat. Alhamdulillah
  (1) saya nak tanya kalau sebagai seorang mahasiswa, bajet dlm rm500, apa yg saya patut buat untuk pelaburan ni ?
  (2)adakah saya akan mendapat sijil ketulenan kalau beli online?
  (3)kalau saya beli online dan biarkan item tersebut di PG mcm mana?
  (4)kalau nak jual boleh online atau kena ke cawangan PG?

  terima kasih, maaf banyak bertanya. inginkan pencerahan

  1. Wslm En. Hafiz,

   1. Dengan bajet tu, boleh dapat gold bar 1 gram x 3 keping. Kalau boleh tambah bajet RM50 lagi, boleh dapat coin 1 dinar x 1 keping.

   2. Semua gold bar dan dinar ada sijil ketulenan sekali.

   3. Boleh beli dan simpan dengan Public Gold melalui kaedah belian GAP. Boleh refer di http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold.html .

   4. Kalau belum keluarkan emas tu, boleh jual beli secara online.

   En. Hafiz boleh wassap saya 019-336 8009 kalau perlukan penjelasan selanjutnya.

 31. Salam,
  En. Zul, kalau nak beli emas dari PG, terus sahaja ke kedainya je ke? Maaf bertanya sebab saya baru nak berjinak2 dengan pembelian emas ni.

  TQ

  1. Wslm En. Adam,

   Boleh terus ke office Public Gold. Masa buat pembelian nanti, boleh letak nama saya sebagai introducer supaya saya boleh bantu kalau ada apa-apa perlu follow up dengan Public Gold. Simpan dan bawa kod ni masa nak ke office Public Gold nanti. PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

 32. assalamualaikum en zul…

  saya berminat dalam pelaburan emas ini,cumanya sy ada sejarah dalam pelaburan emas sebelum ini. saya pernah melabur 11k dengan VGMC dan akhirnya duit sy hangus mcm tu saja…pada mulanya saya mmg serik nak ceburi apa2 perniagaan skalipun.tp bila difikir kembali,itu kisah lalu yg wajar saya jadikan pengajaran. Di sini sy ingin dapatkan nasihat dan pandangan dari en zul berkaitan jika sy ingin ceburkan diri dalam pelaburan emas dan dari mana perlu saya mulakan?

 33. Salam..saya pernah beli emas public gold 20 ribu..dan saya simpan sahaja sbb org kata x rugi beli emas..tp skrg dh tahun 2015..saya kira..saya rugi dekat 3 ribu jika jual balik emas saya dekat public gold

 34. Salam en.zul
  Di mama sy boleh join training class utk JD dealar, DLM mass terdekat nie.
  Lokasi SG.petani Kedah .

  1. Wslm En. Nazaruddin,

   1. Public Gold tak ada training khas untuk jadi dealer. Biasanya dealer-dealer Public Gold dapat coaching terus dari Master Dealer (dealer berpengalaman) masing-masing.

   2. Bagi dealer-dealer di bawah bimbingan saya, mereka banyak belajar dari Facebook Support Group yang saya sediakan. Tips-tips menjalankan bisnes Public Gold tu mereka boleh belajar dan berdiskusi terus dalam group tu. InsyaAllah.

   Kalau En. Nazaruddin ada apa-apa persoalan untuk jadi dealer, wassap / sms saya terus di 019-336 8009. InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu.

 35. assalamualaikum.
  sudah dua tahun saya beli PG.
  Tak ada masa untuk berurus niaga. saya beli 100 gm.
  Apakah jalan yang terbaik untuk saya lakukan selain menjual semula.
  Tolong berikan cadangan yang amat berguna.
  Sekian terima kasih

  1. Wslm En. Yusman,

   Alhamdulillah.

   1. Kalau En. Yusman dealer Public Gold, manfaatkan posisi sebagai dealer untuk jana keuntungan. Dealer at least ada 6 cara jana keuntungan sebagaimana dalam artikel di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/08/6-keuntungan-menjadi-dealer-public-gold.html .

   2. Kalau En. Yusman bukan dealer, emas boleh dijadikan modal pusingan. Boleh pajak emas tu untuk dapatkan pinjaman bercagar untuk apa-apa urusniaga yang menguntungkan. Lepas urusniaga, tebus semula emas tu.

   Wallahu a’lam.

    1. Oo.. ok. Harga RM380 tu harga suggested retail price untuk item yang kecil-kecil. Item yang kecil2 macam gold bar 1 gram, gold bar 5 gram, dan 1/2 dinar, Public Gold galakkan beli melalui kaedah GAP (refer http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold.html) untuk dapat harga murah. Harga suggested retail price tu telahpun di marked up dari harga sebenar emas untuk beri ruang kepada dealer-dealer dapat keuntungan lebih daripada menjual item-item tu. Kalau tak, ianya tak bebaloi bagi dealer untuk jual item2 kecil.

 36. saya ada budget sekitar RM1500.00 dan bercadang utk mmbeli 2 keping emas 1 dinar dan 5 keping perak 10 dirham, apa pendapat saudara dan berapa caj gold premium yg akan dikenakn sekiranya saya mahukn dlm bentuk fizikal….

 37. Assalam En.Zulkifli

  saya mempunyai budget awal dlm linkungan RM1000 dan secara bulanan menyimpan lingkungan RM200~RM300. saya ingin menjadikan simpanan emas sebagai pilihan untuk simpanan jangka panjang berbanding menyimpan nilai wang di bank2 atau ASB. Mohon panduan dari tuan bagi kaedah terbaik dan lebih selamat dari segi simpanan emas tersebut.

 38. As salam encik zul….
  Pertanyaan saya adakah cawangan public gold… membeli emas fizikal (rantai..gelang dll) terpakai…. atau bolehkah PG membuat tukar beli dengan emas fizikal lain.. untuk mendapatkan gold bar public gold?
  Terima kasih atas jawapan encik zul….

 39. Salam..
  Soalan: cth kalau membeli emas di public gold dan atas alasan keselamatan kita hendak publicgold simpankan emas tu utk kita..adakah perkhidmatan seperti itu dan kalau ada ape prosedur dan fee sekiranya kena bayar fee?

  Sekiranya ada perkhidmatan simpan emas oleh publicgold,adakah apa2 jaminan keselamatan dari publicgold sekiranya apa2 terjadi seperti rompakan, publicgold jatuh muflis dan sebagainya?

 40. Assalamualaikum En Zul.

  Bole x saya bli emas terus dari mane2 branch PG? Ikut harga semasa kat website PG atau ad cas lain? emas tu saya beli terus dapat atau sebaliknye? Terima kasih En. Zul

  1. Wslm En. Amirul,

   1. Boleh beli terus di office Public Gold. Harga mengikut harga semasa di website + gold premium (refer http://www.bit.ly/pggoldpremium). Kalau item yang ready stok, boleh dapat terus.

   2. Masa beli tu pastikan letak nama saya atau mana2 dealer sebagai introducer supaya En. Amirul ada mentor yang boleh memberi panduan pada masa depan, insyaAllah. Kalau nak letak nama saya, bagi kod PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

 41. Soalan: adakah Public Gold Patuh syariah?..kalau betul patuh syariah,siapa yg mengesahkan nya?..adalah Public Gold ada panel syariah dan sebagainya?

  1. Wslm En. Hadi,

   Buat masa sekarang, belum ada mana2 syarikat jual beli emas yang ada panel syariah termasuk Public Gold. En. Hadi pergilah mana-mana syarikat / kedai yang jual emas di Malaysia pada masa sekarang, tak ada satu pun syarikat yang ada penal syariah. Public Gold cuma syarikat jual beli emas sama macam Poh Kong, Habib Jewel dan kedai2 emas yang lain. Belum ada mana2 requirement di Malaysia yang mewajibkan perlunya ada penal syariah untuk syarikat jual beli emas sebagaimana institusi kewangan.

   Dari sudut syariah, jual beli Public Gold sangat straight forward. Beli emas dapat emas. Setakat apa yang saya rujuk dari pakar-pakar muamalat Islam, jual beli emas Public Gold secara asasnya patuh syariah.

   1. Tapi bagaimana kes yg bank duit hari ini tapi emas dpt esok hari..dah delay sehari..delay tu yg kira riba kan?..ke mcm mana?..kalau dtg ke cawangan beli secara COD..rasannye takde masalah..

    1. Bila jual beli emas, yang penting mesti faham dimana berlakunya AQAD jual beli berlaku.

     Bila beli emas Public Gold, masa lock harga belum berlaku AQAD sebab kita masih boleh cancel order (walaupun dikenakan caj cancellation). Masa bank in duit, itu belum lagi berlaku AQAD dan Public Gold belum menganggap duit itu sebagai pembayaran. Duit yang kita bank in lebih awal tu dianggap sebagai refundable security deposit. Ia duit amanah (wadiah) yang Public Gold sendiri tak boleh ambil manfaaat daripadanya.

     AQAD jual beli hanya berlaku bila kita serahkan slip bayaran original di office Public Gold dan staff Public Gold serahkan emas itu kepada kita. Masa itu baru Public Gold recognise duit itu sebagai pembayaran. Jadi urusniaga Public Gold tetap berlaku on the spot. Tak ada penangguhan. Kaedah begini memang diiktiraf oleh syarak.

     Kalau nak beli secara terus di office Public Gold, itu lagi jelas. Tak ada masalah

     Wallahu’alam.

     1. Salam en. Zul. Sy x pasti ruangan ni masih aktif atau tidak. Sy cuba jelah ye.
      Saya ade membeli PG 30gm tahun lalu. Sekiranya saya berada d luar negara..adakah ia akan menimbulkan kesukaran sekiranya saya ingin menjualnya di sana.. terima kasih.

 42. Salam en. Zul. Sy x pasti ruangan ni masih aktif atau tidak. Sy cuba jelah ye.
  Saya ade membeli PG 30gm tahun lalu. Sekiranya saya berada d luar negara..adakah ia akan menimbulkan kesukaran sekiranya saya ingin menjualnya d sana.

 43. Assalamualaikum.

  Saya ingin bertanya mengenai penjualan emas. Semasa saya menuntut di universiti, saya telah membeli seutas gelang tangan hasil lebihan pinjaman pelajaran pada tahun 2012. Sekiranya saya ingin menjual semula gelang tangan tersebut, di manakah tempat yang terbaik untuk saya menjualnya?

   1. Bolehkah saya tahu cara pengiraan mereka? Menurut hasil googlelan saya, terdapat susut nilai yabg akan dikenakan. Benarkah?

 44. Salam En Zul, bagaimana saya nak mula dengan public gold dan membeli emas dengan harga ahli…terima kasih

  1. Wslm En. Nizam,

   Public Gold tak ada harga ahli. Harga dealer dengan pembeli biasa sama jer. Cuma dealer di bayar komisyen. Harga emas Public Gold dah murah, spread rendah, dan bebas GST.

   Saya syorkan En. Nizam mulakan langkah pertama dengan membeli at least gold bar 1 gram. Cara paling mudah, boleh mulakan dengan pembelian kaedah GAP sebagaimana saya terangkan dalam artikel di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold.html .

   Kalau ada apa-apa persoalan, boleh contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call). InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu.

 45. Assalamualaikum En. Zulkifli,
  Tumpang tanya ya, saya ada membeli 2 gram PG daripada kenalan saya pada harga RM140/g hujung tahun lepas.
  1) Bolehkah saya jual semula emas 2 gram PG tersebut di mana2 kaunter PG seperti Bank Rakyat/Pos Malaysia tanpa resit? Saya ada membaca komen diatas menghadapi kesukaran yang sama kerana tidak mempunyai resit jual beli.
  2) Jika saya tak mahu jual semula emas tersebut, ada cadangan tak bagaimana saya nak rolling semula emas tersebut dan dapatkan keuntungan walaupun sedikit. (Lebih baik untung 10 sen dari rugi)

  Terima kasih.

  1. Wslm Pn. She,

   1. Boleh jual kepada Public Gold atau mana-mana dealer Public Gold.

   2. Kalau nak untung kena tunggu harga emas naik. Atau pajak emas tu untuk dapatkan pinjaman, guna duit tu untuk berniaga. Niaga apa pun tak apa. Risiko rugi tu sentiasa ada dalam mana-mana pelaburan.

 46. Assalamualaikum en.zul, saya nak tnya if saya beli gold dr dealer public gold tp xdpt resit mcm mane ye? Ke mmg xde resit if bli dgn dealer?

  1. Wslm Pn. Amalina,

   Dealer boleh keluarkan resit. Kalau tak ada resit pun tak apa, kecuali beli dalam jumlah yang besar (itu mesti ada resit sebab takut bermasalah bila nak jual direct kepada PG nanti).

 47. Assalamualaikum..en.zul,sy ade beli emas dekat powergold.biz tetapi apabila sy tengok balik dekat PG macam menarik jugak cara pelaburannya.jadi sekarang ni sy confuse kat mane tempat yang sesuai untuk sy laburkan,boleh tak en.zul jelaskan? dan dekat powergold.biz tu dia ade memberikan bonus apabila kita menjadi ahli contoh nya sy beli emas dengan syarikat tu kan sy akan dapat bonus dan kalau sy mengajak kawan² sy untuk menjadi ahli bawah sy maka sy akan mendapat bonus.pelaburan ni macam mane en.zul.adakah memberi keuntungan kepada sy?Harap en.zul dapat menjawab pertanyaan sy ini.

  1. Wslm En. Fahmi,

   Kalau nak beli emas untuk dapat harga tertinggi bila jual balik nanti, tak kisah emas syarikat mana sekalipun, tapi kena pastikan 5 kriteria penting di bawah:

   1. Harga per gram murah
   2. Spread rendah
   3. Stok tiada had
   4. Cawangan jual beli banyak
   5. Syarat jual semula tak cerewet

   Untuk faham 5 kriteria penting tu, saya syorkan En. Fahmi baca artikel saya di link http://www.bit.ly/kriteriaemas .

  1. Wslm Pn Kamsiah,

   Saya tak berapa expert tentang company tu. Lebih baikn puan refer terus dealer company tu. Cuma kalau puan nak beli emas untuk dapat harga tertinggi bila jual semula nanti, puan kena pastikan 5 kriteria penting:

   1. Harga per gram rendah
   2. Spread / susut nilai rendah
   3. Stok tiada had supaya dapat membeli bila harga rendah
   4. Cawangan jual belinya banyak
   5. Syarat jual semula tak cerewet

   Untuk faham 5 kriteria penting ini, puan boleh baca artikel saya di link http://www.bit.ly/kriteriaemas .

 48. Assalamualaikum Zul.
  Berbalik pd soalan sblum ni, ada yg bertanya dia beli emas PG 20k..skrg kalau jual dia rugi 3k, tlh djwb Zul kata kna ada ilmu emas. Saya jg bercdg nk simpan emas sbg medium plaburan jngka pnjg, alternatif kpd simpnan wang fiat d bank. Ada tak kmngkinan saya rugi jika dln masa mgkn 5 tahun, saya nk jual emas tu utk bsarkn perniagaan ke..tanpa saya blajar ilmu emas ni..sdgkn saudara zul kata emas ttap akn naik dln jngka pnjang, tp mcmmana ada jg yg rugi dlm masa 5 tahun sbg contih?

 49. Assalamualaikum Zul.
  Berbalik pd soalan sblum ni, ada yg bertanya dia beli emas PG 20k..skrg kalau jual dia rugi 3k, tlh djwb Zul kata kna ada ilmu emas. Saya jg bercdg nk simpan emas sbg medium simpanan jngka pnjg, alternatif kpd simpnan wang fiat d bank. Pada asalnya nk biar saja emas tu..tapi Ada tak kmngkinan saya rugi jika dlm masa mgkn 5 tahun, tiba2 saya nk jual emas tu utk bsarkn perniagaan ke..tanpa saya blajar ilmu emas ni..sdgkn saudara zul kata emas ttap akn naik dln jngka pnjang, tp mcmmana ada jg yg rugi dlm masa 5 tahun sbg contoh?

 50. Assalamualaikum en zulkifli..
  Saya berminat nak beli emas PG ni..soalan sy adalah boleh tak sy jual emas PG ni dimana2 tempat? Contohnya kedai emas? Adakah harganya akan berkurangan?

 51. Salam en.Zul…

  Saya baru ditemukan dgn ruangan en zul ni. Saya nak tanya…sy masih baru dlm ilmu jual beli emas ini…katakan sy ingin membeli dn membuat simpanan emas ini.. ape yg terbaik bg sy yg mempunyai modal sekitar rm200 shj. Dan jika ingin membeli..bolehkan adakah dgn terus ke pejabat PG lebih baik?

 52. assalam en. Zul,
  sy nk mntak pndpt en.zul, antara Gold Bar dan Gold Dinar, mne yg lebih ok lg klu sy nk bli n smpan utk jngka msa pnjg?
  Trm ksih…

   1. tp rujuk pd web publicgold.. emas dlm bntuk gold bar kta bley phm sbb ade gram. tp emas dinar tiada info bape gram.. mksd sy, 1 dinar brsamaan bape gram? dan saya nk bli n simpan utk jngka masa lame, yg mna akn lbh menguntungkan smada bar atau dinar? mohon pencerahan…

 53. Assalamualaikum En.Zul,

  Saya baru bermula buat simpanan emas. Baru2 ni saya sudah terbeli gold bar pamp suisse. Ternyata harganya jauh lebih mahal dari public gold. Oleh itu saya bercadang untuk beli gold bar dari public gold. Tuan cadangkan beli emas fizikal terus atau buka akaun GAP?

  Drpd artikel ni, tuan lebih sarankan untuk membeli dinar dahulu. Jadi yang mana lebih untung dinar atau gold bar?

  Terima kasih.

  1. Wslm Pn. Annes,

   Mana-mana pun ok. GAP hanya kaedah belian sahaja berbeza. Item emas tu tetap sama.

   Dinar dan gold bar, bezanya hanya bentuk bulat dan segi empat sahaja. Yang lain tak ada beza.

 54. Apa komen en.zul terhadap perbandingan harga emas dari powergold dgn public gold? sebab keduanya menawarkan harga yang rendah.

  Terima kasih.

 55. Assalamualaikum en.zul..

  Dinar yg tuan syorkn tu dinar 22k atau 24 k? sebab public gold ada 2 jns dinar.

  Terima kasih.

 56. Saya ada kemusykilan berkenaan riba dalam jual beli emas. Saya terbaca bahawa jual beli emas yang halal ialah pembayaran yang tidak tertangguh dan penerimaan emas juga tidak tertangguh. Jika berlaku penangguhan samaada dari segi pembayaran atau penerimaan emas, ini dianggap riba. Masalah di sini, emas PG tidak boleh diambil secara terus. Perlu membuat panggilan ke branch dahulu dan tertakluk kepada stok di sana. Minta pencerahan tentang isu riba ini.

  1. Jual beli emas PG tak ada penangguhan. Masa lock, belum berlaku aqad sebab kita masih boleh cancel. Masa bank in duit, itu belum berlaku aqad dan belum dianggap pembayaran. PG anggap duit tu sebagai refundable security deposit. Ia duit wadiah (amanah) yang PG sendiri tak boleh ambil manfaat dari duit tu.

   Aqad cuma berlaku masa kita serahkan slip bayaran original di office PG dan PG serahkan emas tu. Masa tu baru PG anggap duit yang kita bank in tu sebagai pembayaran. Jadi, urusniaga jual beli berlaku on the spot. Tak ada penangguhan.

 57. Salam,
  Saya baru join GAP. Nak tanya, if saya beli 1g emas GAP tu, berapakah tempoh masa yang saya perlu ambil emas fizikal tersebut? Adakah boleh sekiranya saya nak kumpul sehingga 5g baru ambil yang 5g punya bar?

  Maaf andai terms saya sebut salah. Masih belajar. 🙂

 58. assalam en zul..sye dpt tahu jika kita membuat pelaburan emas..sbg contoh kite membuat contract selama 2 tahun..dalam masa 2 tahun trsebut kita akan mendapat cash setiap bulan mengikut kadar yg ditetapi..betul ke macam tu ye??kalau betul sye sngt berminat untuk membuat pelaburan emas..cuma masih dalam pembelajaran..

 59. Salam Tuan,
  Terima kasih atas pencerahan. Cuma saya terjumpa info di blog yg juga dealer PG, katanya PG juga akn membayar bonus penajaan atas setiap dealer baru yg direkrut (bonus tambahan selain bonus-bonus yg tuan sebutkan di atas). Soalan saya: adakah ini benar & adakah pemberian bonus penajaan ini patuh syariah?

   1. Terima kasih atas jawapan.

    Sekiranya ada syarikat yg memberi bonus penajaan kepada dealer atas setiap dealer baru yang direkrut (di samping bonus jualan sendiri & kumpulan), adakah ia patuh syariah?

    Wassalam.

 60. Assalamualaikum Tn Zul,

  Terima Kasih kerana tidak lokek berkongsikan maklumat2 didalam blog ini.
  Saya ada pertanyaan untuk diajukan dan sebelum itu, saya minta maaf sekiranya soalan saya ini terjawab dalam artikel Tn yang lain atau telah ditanya oleh pembaca lain. Soalannya ialah:

  1) Tn ada menyatakn kita boleh lock harga emas untuk beli di PG dengan hanya menelefon. Boleh saya dapatkan no telefon tersebut? atau adakah boleh lock dengan menghubungi branch atau dealer? Masih boleh untuk dihungi even after office hour kah?

  2) Adakah penting untuk ada sijil assayer bagi proses pajakan dan jual beli?

  3) Adakah dinar emas PG juga boleh dilock? adakah harganya juga berubah2 bagi setiap 20 minit?

  4) Bagaimana permintaan emas PG pada public? saya lihat ramai group emas di FB banyak yg menjual jenama emas lain.

  5) Beli pada dealer atau branch yang lebih untung atau adakah sama based on PG S/B pada website/harga locked?

  6) nilai mata wang Malaysia semakin susut, adakah dengan susutnya mata wang RM, kita lebih sukar untuk membeli emas? ada hubung kait tak dengan urusan pembelian emas?

  Minta maaf sekali lagi jika soalan saya ini telah byk kali Tn jelaskan pada masa lalu.

  Terima Kasih Tuan.
  Wassalam

  1. Wslm En. Saufi,

   Sama-sama. Alhamdulillah.

   1. Paling mudah lock harga ialah contact dealer. Mereka boleh bantu untuk pembelian. Ataupun boleh lock sendiri melalui website. Ikut step http://www.bit.ly/caralogin. Jangan lupa letak nama mana-mana dealer sebagai “introducer” supaya mereka dapat beri panduan bila-bila En. Saufi perlukan.

   2. Biasanya ar-rahnu nak sijil ketulenan tu.

   3. Boleh. Harga disemak setiap 20 minit ikut harga emas dunia.

   4. Emas Public Gold jenampa paling banyak permintaan di Malaysia.

   5. Harga sama sahaja. Semuanya ikut website Public Gold.

   6. Ringgit makin susut, harga emas akan makin mahal.

   Sama-sama En. Saufi. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh terus wassap kepada saya 019-336 8009. InsyaAllah lebih cepat saya reply.

 61. Assalamualaikum En Zul…

  Saya berminat utk membeli emas public Gold n nak jadi dealer.
  Adakah minimum pembelian pertama rm10,000 yg melayakkn kita menjadi dealer?

 62. Assalamualaikum Tuan, terima kasih atas perkongsian mengenai perkara ini, saya macam sudah mulai risau, sebab main beli sahaja emas tanpa ada ilmu, sekadar ikut2 sahaja. Hasil daripada pembacaan blog tuan dan carian internet, saya dapati emas PowerGold yang saya beli ini tiada sebarang cawangan diseluruh negeri, saya mulai risau mengenai Point no. 8 yang tuan maklumkan mengenai “Keupayaan Beli Balik Jumlah Besar”.

  Memang ada upline orang atas saya sebagai stokis, tapi saya serba tahu yang dijuga tidak mempunya wang yang sangat besar, jadi sekiranya saya mahu jual pada dia balik dalam masa sekarang, dia mesti berasa susah hati sekiranya tiada wang untuk berikan pada saya. Perkara disini sajalah sudah boleh menyebabkan “delay”

  Saya rasa mahu jual balik semua emas yang saya sudah beli, dan buat belian semula dengan Public Gold

 63. salam en zul,

  sy kurang jelas pada bahagian booking harga tu. sy kira ia sama dgn term kunci harga (lock price). sy bru shj buat research berkenaan jual beli emas yg patuh syariat. sy ada baca –> sekiranya proses kunci harga adalah menyamai proses akad jual beli, ia tidak dibenarkan kerana akan berlaku penangguhan. sebenarnya sy tak faham dgn ayat trsebut dan mohon pencerahan dari tuan. tq.

  1. Wslm Pn. Mira,

   Lock harga bukan aqad jual beli. Kaedah jual beli emas Public Gold patuh syariah, tak ada masalah. Cuma ruang ni tak cukup untuk saya terangkan pasal isu syariah dalam jual beli emas.

 64. Salam tuan..

  Saya baru nk berjinak2 dengan PG.. Saya meniaga kecil kecilan.. Sekarang ada dlm RM 1000-2000 sebulan lebihan yg tak di usik..

  Mana lebih baik saya buat?.. Beli bar 5-10 gm setiap bulan.. Dlm setahun ada 100gm.. Atau beli 100gm bar dgn cara EPP?..

  Untuk makluman tuan, Saya ni takde kad kredit.. Nama pun black list lagi dari loan niaga yg terdahulu..

  Terima kasih atas perhatian tuan

 65. Tuan Zul,

  sy nk beli emas dr PG untuk simpanan saya, untuk secure asset sy dr inflation. saya bukan agen. boleh sy tahu syor tuan sama ada nk beli gold bar atau dinar?

  khidmat nasihat tuan amat dihargai.

  -Sham-

 66. salam..
  en sy rafidah bminat nk beli emas publice gold …sy tggl area kuantan pahang..boleh en tlg camne utk permulaan…

  terima kasih..

 67. assalamualaikum en.zul
  saya nak tanya kalau nak beli emas public gold mesti kena order dulu atau boleh terus ke cawangan public gold dan terus bayar cash? macam saya tinggal jauh dari cawangan jadi nak kena set masa. saya amat tertarik untuk membeli emas PG selepas membaca blog en.zul cuma sekarang saya ada komitmen dengan pembelian rumah dan pendapatan yang kecil jadi apakah cara terbaik yang saya boleh buat bagi memulakan pembelian emas sebab duit pun tengah simpan untuk lawyer dan rumah yang bakal dipotong gaji tak lama lagi. sekian terima kasih.

  1. Wslm Pn. Natrah,

   Puan boleh wassap saya 019-336 8009. Nanti saya guide cara yang sesuai dengan situasi puan.

   Beli emas ni sesuai dengan duit LEBIHAN untuk SIMPANAN jangka panjang. Settlekan dulu apa yang perlu disettlekan tu.

 68. asmkm en.zul
  terima kasih untuk jawapan en.zul. insyallah dalam masa terdekat sy akan menghubungi en.zul bagi memulakan pembelian emas pertama memandangkan terdapat sedikit duit lebihan yg tidak ada komitmen untuk benda lain. Sebelum ni sy ada membuat pelbagai bentuk simpanan tp tidak memberi banyak kelebihan, jadi sy rasa simpanan dan pelaburan emas ini adalah paling terbaik memandangkan saya bercita-cita untuk bersara awal. Tetapi sy xada wassup henset sy henset koman ja. apa pun sy akan menghubungi en.zul bila sampai masanya nanti. sekali lagi terima kasih sy ucapkan.

 69. Assalamualaikum tuan..saya berminat untuk membuat pelaburan emas..tapi bagaimana caranya..adakah memang terpaksa ke branch public gold? Berdasarkan senarai branch yg saya lihat,lokasi branch terdekat dari saya sejauh 1000km jaraknya..sekitamya pemanduan mengambil masa 7-8 jam..adakah ada cara yang lebih mudah untuk saya menguruskan pelaburan ini.

 70. Assalammualaikum tuan…nak pencerahan sikit. Sy ada membeli gold bar 10g (jenama precinox kalau x silap) tahun lepas tetapi resit belian telah hilang. (1) Boleh tak saya exchange gold bar 10g tersebut kepada gold bar PG? Bagaimana caranya dan apa/berapa kos yang terlibat? Adakah sijil ketulenan dan resit akan dikeluarkan oleh PG?
  (2) Sekiranya sy nak jual gold bar terseut kepada PG, bagaimanakah caranya dan berapakah susut nilai yang dikenakan? terima kasih 🙂

 71. terima kasih en zulkifli. saya ada membeli dinar emas (1 dinar sebanyak 15 keping) dari salah satu company. ketulenan 917. saya baru sedar spreadnya terlalu tinggi iaitu 26%. memang rugi jika saya jual balik kpd syarikat tersebut. apa patut saya lakukan.

 72. terima kasih en zulkifli. jika saya jual 15 keping dinar (1dinar) ini kepada public gold, berapa nilai yang saya dapat. saya bercadang ingin menukar utk membeli emas publicgold kerana harganya lebih murah dan nilai spread lebih rendah.

 73. AsSalam En. Zul. Sy Zaini dr Rawang. Sy nak mula menyimpan utk anak saya, dimana sepatutnya sy bermula. Maksud sy produk emas apa yg terbaik utk mendapat pulangan maksimum.
  Apa perbezaannya berbanding menyinpan dlm ASB.
  Contohnya jika sy meyinpan RM300 setiap bulan pd kedua-dua kaedah itu, mana yg lebih untung. Mohon pencerahan.

  1. Wslm En. Zaini,

   1. Kalau nak simpan emas untuk anak, saya syorkan guna kaedah akaun emas GAP. Dapatkan maklumat lanjut di http://www.bit.ly/beliemasgap .

   2. Keuntungan emas berdasarkan harga turun naik. Selain potensi untung jangka panjang, ia ada juga risiko rugi. Kalau ASB, dah tetap ada dividen setiap tahun. Dari sudut nilai jangka panjang, saya percaya emas jauh lebih baik dari ASB.

   Wallahu a’lam.

 74. salam en zul. saya mempunyai produck rantai tangan emas 999.9 sebanyak 50g. sekiranya saya ingin menjual kepada PG adakah akan diterima..dan adakah harga juga berbeza dengan gold bar…sekiranya PG tidak menerima rantai tangan emas, adakah pilihan lain yang boleh saya lakukan..

  tq

 75. salam encik zul,,,saye baru nk bminat dlm plburan mas ni,,sya bkn ahli..sbb xdaftar apa lgi..ssuai x sya nk join dlm tmpoh skarang n beli mas skrng,,adakah ssuai dgn keadaan ekonmi skrg?sebb tkut beli dgn harga tggi tpi akan trun hrga nnti…tolong bg pncrhan..

  1. Wslm En. Zairi,

   1. Apa yang En. Zairi perlu tahu, mustahil untuk beli harga emas paling rendah sebab tak siapa tahu berapa harga yang dianggap paling rendah itu. Untuk faham harga emas, mulakan dulu belian walaupun cuma 1 gram. Nanti bila dah ada benchmark tersendiri, baru senang faham harga tinggi rendah. Yang membuatkan untung rugi dalam emas bukan harga tinggi rendah, tetapi ilmu kita tentang emas itu sendiri.

   2. Untuk semak graf harga emas dunia, boleh refer di http://www.bit.ly/pricehistory .

 76. Assalamualaikum…en.Zul,
  Adakah pelaburan emas PG 100 gram boleh melayakkan menjadi speaker sekarang. Macamana nak buat pembelian.

 77. Salam En Zul

  Saya baru berjinak beli emas..setakat beberapa gram sahaja..tetapi bukan dari public gold tetapi dari Yapeim…Saya nak bertanya,En Zul ada conduct kelas/ceramah mengenai emas?

  Terima Kasih

 78. Assalamualaikum En Zul, Merujuk statement ini,

  Kalau nak beli untuk simpanan sendiri pun, saya syorkan buat belian yang melayakkan jadi dealer (kalau ada modal) sebab boleh dapat REBAT belian 1% (belian RM30,000), 1.5% (belian RM200,000) dan 2.0% (belian RM1 juta). Dan Public Gold akan bayar rebat 0.3% bila kita jual balik emas tu. Maksudnya bila jadi dealer, kita boleh jimat susut nilai sebanyak 1.3%, 1.8% atau 2.3% bergantung tahap dealership.

  Maksudnya bagi belian pertama RM30k (jadi dealer) tu kita boleh terus dapat rebat / susut nilai 1.3% bagi 30k tersebut…atau belian yang seterusnya baru boleh dapat rebat?…mohon pencerahan..

  terima kasih

   1. maksudnya 30k emas tu kena simpan la utk maintain sbg dealer?…kalau jual sebahagian atau jual habis, kelayakan dealer ditarik balik ke..? maaf byk bertanya..

 79. Assalamualaikum,
  Saya bercadang nak register,boleh tak En, Zul jadi introducer saya?
  manakah yg lebih menguntungkan menjadi ahli PG atau tak?sebab saya lihat rakan aktif berjual beli public gold dlm fb tanpa menjadi ahli…adakah dgn menjadi ahli PG saya terikat dgn apa juga terma dan syarat syarikat selepas ini krn dikhuatiri mungkin mendatangkan msaalah pd saya pd masa akan datang?

  1. Wslm En. Yuss.

   Boleh. Silakan. Kod saya PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

   Public Gold tak ada sistem ahli. Yang ada cuma customer dan dealer je. Dan nak jadi dealer, tak perlu bayar yuran satu sen pun. Beli RM30k, automatik jadi dealer.

     1. assalam… en zul nak tanya nak jadi dealer beli rm30K tu satu resit y?

 80. Assalamualaikum En. Zul..
  Saya cadang untuk saving 1 dinar setiap bulan. Adakah dengan membeli 1 dinar automatic menjadi ahli PG? Adakah keahlian seumur hidup? Boleh diwariskan?

  1. Salam Pn Azilaa,

   Saya tak berapa expert pasal Power Gold. Saya cuma dealer Public Gold. Pasal Pwr Gold, lebih baik tanya terus dealer dia.

   Cuma kalau beli emas utk dapat harga tertinggi bila nak jual balik nanti, kena pastikn 5 kriteria penting;

   1. Harga per gram murah
   2. Susut nilai rendah
   3. Stok tiada had
   4. Cawangan jual beli banyak
   5. Syarat jual beli tak cerewet

   Utk faham 5 kriteria penting tu, boleh baca artikel sy di link http://www.bit.ly/kriteriaemas.

   Cuma apa yang saya perhati, kelebihan Public Gold;

   1. Harga lebih murah
   2. Spread rendah
   3. Diterima meluas oleh ar-rahnu d Malaysia
   4. Jimat 6% sbb bebas GST.
   5. Urusan jual beli mudah sbb ada 18 cawangan seluruh Malaysia.

   Selebihnya boleh baca di http://www.bit.ly/kelebihanemaspg

 81. Assalam en zul..saya nak tanye sekiranye en tahu la..adakah powergold atau public gold berbaloi untuk melabur?sy skunk melabur dkt powergold.

 82. Assalamualaikum En. Zul. Saya berminat untuk menyimpan emas utk jangka masa panjang. Saya bercadang utk menyimpan setiap bulan mengikut kemampuan setidak-tidaknya 1gm sebulan. Bagaimana harus saya mulakan? Bagaimana saya boleh mendaftar sebagai ahli public gold? Harap En. Zul dapat membantu. Terima Kasih.

 83. Salam En. Zulkifli,

  Saya melihat membuka akaun untuk membeli emas di Public Gold ni lebih mudah kerana boleh top up secara online. Adakah cara ini diluluskan syariah kerana ianya tidak melibatkan fizikal emas di tangan dan harganya lebih rendah 1 gram berbanding harga fizikal emas?

  1. Wslm Pn. Yuzalinda,

   GAP tu emas fizikal, bukan akaun emas macam bank. Cuma kita diberi pilihan samada nak simpan sendiri atau simpan dengan Public Gold.

   Kaedah GAP patuh syariah, syaratnya mesti beli dalam gandaan 1 gram, bukan gandaan RM100. Untuk faham pasal isu syariah, saya syorkan puan hadamkan Parameter Pelaburan Emas Majlis Fatwa Kebangsaan.

 84. Salam en Zul. Jika dlm acc GAP sy ad 2g, boleh ke sy topup lg 2.25g utk ckupkan 4.25g (1dinar)???..Dan withdraw as 1 dinar..Kira patuh syariah tak?..
  Sekian terima kasih

 85. Assalamualaikum.
  Alhamdulillah melalui komen2 dan pembacaan yg disiarkan, sya sudah mula memahami sekiranya nk mmbuat dan memulakan perjlnnn jual beli emas…tq atas pencerahan.Sya cuma ingin mmberi sedikit pandangan agar selain jual beli emas,kepentingan pembayaran zakat perlu juga di beri pencerahan agar kita sebagai umat Islam tidak terlepas pandang.
  Tq En.Zul.

  1. Wslm Pn. Nazrifah.

   Alhamdulillah. Mudah-mudahan artikel ini bermanfaat.

   Pasal zakat, saya sudah berikan pencerahan dalam ebook “5 Minit Review Tentang Emas” dan juga ditulis dalam banyak buku-buku pelaburan emas.

 86. Assalamualaikum encik zul,sya baru je berminat tentang emas PG ni so kalau saya nak oder mcm mana eh?? Nak daftar dulu ke?? Kalau di sabah dan sarawak sini ada x kedai utk PG?? Bukan apa cik… Sya berminat sangat tentang emas ni.. Sya takut kalau berhubung dgn not trust deller,sya xdpt emas tu nanti.. Tq… ?

 87. Salaam. Sy tumpang bertanya kpd En. Zulkifli. Boleh ka sekiranya saya bercadang untuk menjual dirham atau dinar public gold yg sy beli dari kawan (walaupun sy bukan dealer) kepada ar-Rahnu bank yg menerima pembelian?

 88. Salam En Zul,

  Jika Dinar public gold di pajak di Arrahnu Xchange, perlu ke koyakkan seal dahulu? atau memadai sahaja resit pembelian? Terima kasih.

  1. Wslm En. Ramlis,

   Setakat ni beluma ada pengesahan rasmi daripada Ar-Rahnu Xchange. Cuma saya diberi tahu oleh dealer Public Gold, ada cawangan Ar-Rahnu Xchange yang tak perlu buka seal. Apa-apa kena call ar-rahnu tu sendiri.

 89. Assalamualaikum tuan,

  Saya cuba register PG ne melalui website powergold.com.my dan diberi pilihan sama ada nak GAP atau Non GAP registeration.

  Bole saya tahu apa kelebihan dan perbezaan antara dua pilihan tersebut secara terperinci?

  Terima kasih.

 90. Salam . Nak tanya , apa pendapat encik untuk student yang berminat nak beli emas dgn tujuan side income ni ? Saya kurang mahir bab bab pembelian emas . Dan saya lihat ada student yang boleh buat side income dengan emas emas ni . Cemana ye ?

 91. Salam,
  Nak tanya , kalau kita nak jual balik emas 100g untuk dapatkan duit segera, nilai emas tu akan ikut nilai emas semasa atau nilai yg ditawarkn public gold?

 92. Assalam Tn Zul,
  Ada customer nak jual balik LBMA dinar, tapi ada sedikit kecacatan kerana lamination plastik dah di buka..
  Jual balik/menukar ke produk lain di PG agency boleh tak?

 93. Assalam.. En Zul, Sya adalah bakal pesara. Semasa menghadiri kursus pra persaraan, sya telah diberi pendedahan berkaitan perbelanjaan berhemah utk terus mengekalkan simpanan tetapi boleh terus berbelanja apabila perlu. Salah satu yg disarankan ialah join trust fund & beli emas simpan. Kedua, elakkan MLM yg tdk terjamin serta skim cepat kaya. Sya google pelaburan emas & terbaca artikal tuan. Sya sangat tertarik & mendaftar dengan PG dan tuan sebagai introducer sya. Dlm faham sikit2 setelah membaca blog tuan sya terus terpikat & mula membeli dinar emas secara kecilan. Wbp sya perlu dptkan lebih bnyak ilmu dari tuan dan sya nampak tuan ada jadual talk pada 23/9/2017 di OMG Hotel, Simpang Ampat , Penang. In sya Allah sy akan ke sana utk mendengarnya serta berjumpa dgn tuan.. TK

  1. Wslm En. Abd Halim,

   Alhamdulillah.

   Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Kalau ada apa-apa persoalan, En. Abd Halim boleh contact saya bila-bila masa. InsyaAllah kita jumpa di Penang pada 23 September ni. Kalau jumpa saya nanti, En. Abd Halim kenalkan diri ye. Salam perkenalan.

 94. Assalamualaikum dan salam sejahtera En Zul,

  Saya dah lama baca tulisan tuan berkenaan pelaburan emas dan berminat dengannya.

  Saya telah mencuba aplikasi Hello Gold yang berpangkalan di Singapura serta mendapat pengiktirafan patuh syariah dari Amanie Advisory. Soalan saya, perlu kah saya bertukar dari Hello Gold ke Public Gold. Antara sebab utama saya memilih Hello Gold adalah seamless experience untuk membeli emas melalui app rasmi yang disediakan.

  Minta pendapat tuan

  Terima kasih

 95. Assalam En. Zulkifli,

  Saya dah buka akaun GAP dgn Public Gold tanpa melalui mana2 dealer.. Mohon bantuan Tuan untuk cadangkan bila waktu yang sesuai untuk beli emas. Setakat ini, saya amalkan pembelian 1 gram setiap bulan. Boleh ke saya buat pembelian melalui Tuan untuk yang seterusnya?

  Terima kasih.

  1. Wslm En. Syazwan,

   Beli emas tanpa dealer tu satu kerugian besar sebab melalui dealer, kita boleh dapatkan banyak nasihat secara percuma sedangkan harga jual beli dengan Public Gold sama jer samada ada dealer atau tanpa dealer.

   En. Syazwan boleh lantik mana2 dealer sebagai introducer baru (boleh juga lantik saya), syaratnya upgrade jadi dealer dengan mana-mana promosi Public Gold.

 96. Assalamualaikum..sy berminat nak beli gold bar antara Public Gold dengan Bank Rakyat.
  Sy berminat dengan cara simpan dan jual. Soalan sy..
  Public Gold
  1.Kalau saya beli dengan Public Gold,bole jual semula ke?
  2. Ada berapa jenis gram gold bar yg dijual…
  3. Gold bar yg brapa gram yg sesuai dibeli utk memudahkan penjualan kemudian hari,klu gold bar tinggi beratnya mkin ada tmpat yg x terima.
  Bank rakyat
  1. Sy berminat dengan beli dan jual,tapi bank rakyat ada juga ke atau hanya untuk gadaian?
  2. Oleh kerana ia adalah bank,jika dah lepas tarikh gadaian,adakah nama kita akan blacklist? Akan beri kesan tak pada kita jika nk buat apa-apa pinjaman di mana-mana bank?
  Terima kasih sudi menjawab…

  1. Wslm Pn. Ellyss,

   Public Gold

   1. Boleh. Public Gold jamin beli balik emasnya walauapapun kondisi emas tu termasuk rosak, kemek, bengkok, calar dsb.

   Untuk soalan 2 dan 3, saya syorkan puan download ebook ringkas yang saya sediakan. Klik http://www.bit.ly/5minitemas . Kalau ada apa2 persoalan lepas baca ebook tu, puan boleh terus wassap saya http://www.wasap.my/60193368009 .

   Bank Rakyat

   1. Bank Rakyat hanya ada ar-rahnu. Mereka tak jual emas.

   2. Ya, akan beri kesan. Ia masuk dalam rekod CCRIS.

 97. Assalamualaikum En. Zul
  Saya berminat utk membeli public gold & menjadi dealer, bagaimanakah cara & apakah syarat yg diperlukan? Mohon bantuan En. Zul.
  Sekian, terima kasih.

 98. Bagaimana jika saya dah beli emas dengan company lain..tp ingin jual kat public gold. Adakah ada charge2 lain yg akan ditolak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *