How to Get from Where You Are to Where You Want to Be – Jack Canfield

Orang biasa selalu fikir benda yang merosakkan dan merugikan diri. Sementara orang berjaya sentiasa fikir benda yang membuatkan dia terus maju dan berjaya.

Bila tengok kawan sama ʼbatchʼ atau lebih lewat buat bisnes PG lebih laju dan bagus pencapaiannya daripada diri sendiri, mulalah rasa tidak bersemangat. Tengok kawan buat bisnes lebih perlahan pun, tak bersemangat juga.

Sekarang masalahnya di mana?

 Sebenarnya permasalahan itu adalah pada diri kita sendiri. Pada cara kita berfikir. Bukannya terletak pada kawan atau dealar tadi.

 Jack Canfield tulis 25 prinsip untuk berjaya dalam bukunya bertajuk “How to Get from Where You Are to Where You Want to Be”.

 Jika kita nak berjaya, kita tak boleh pakai ʼmindsetʼ lama. Mindset kita tu kita letak tepi. Kita mesti pakai mindset orang berjaya. Caranya, beli buku dan baca.

 Walaupun anda hanya baca pendahuluan dan Bab 1 saja, anda akan rasa betapa biasa-biasanya mindset anda selama ini. Pasti tak sanggup nak tunjuk pada orang lain. Tentu tak ada lagi 3C (Complain, Critic & Condemn) dalam diri anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *